Nieuw programma Anita Witzier over psychiatrische kliniek

In ‘Anita wordt opgenomen’ maakt Anita Witzier het leven in een psychiatrische inrichting aan den lijve mee. Ze leeft het leven zoals patiënten dat doen in verschillende inrichtingen, zowel op open als gesloten afdelingen. Ook spreekt ze met patiënten. 

“Je hebt te maken met totale onbekendheid en vooroordelen, een wereld die totaal is afgesloten van die van ons”, vertelt Anita Witzier. “Ik was erg nieuwsgierig naar dit taboe. De GGZ wilde ook graag meewerken. Juist om dit taboe te doorbreken.”

Tijdens de perspresentatie in november benadrukte Witzier: “Ze zijn dus niet gek. Ze hebben een psychische aandoening, ze zijn ziek. Het is een complex ziektebeeld, vaak chronisch, maar met de juiste behandeling en medicatie is er vaak wel mee te leven.”

“Vaak is het lijden heel groot, een heel verhaal zit erachter”, voegt ze later toe. Op de vraag of het moeilijk was medewerking aan het programma te verkrijgen, zegt ze: “Er zijn mensen die niet willen en er zijn mensen die niet mógen, van de arts. Het programma wordt in nauw overleg met de behandelend artsen gemaakt. Soms kan het een week later wel, als de medicatie is aangeslagen.”

Witzier vertelt dat de viewing voor patiënten en personeel door alle partijen positief is ontvangen. “Dat moet ook. We worden toch maar toegelaten. Je stapt echt in hun wereld.”

‘Anita wordt opgenomen’ is vanaf 16 februari te zien op NPO 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*