Angelique Houtveen: “Podcasts zijn persoonlijk”

Op OnlineRadioAwards.nl is het nu mogelijk om te stemmen op je meest favoriete online radiostations, podcasts en presentatoren. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Angelique Houtveen.

Je bent zeer actief bij 3FM. Wat is de reden dat je hiernaast ook nog eens bent gaat podcasten?
Podcasting is voor mij een geweldige tool om verhalen te vertellen die wellicht te lang zijn voor de radio. In mijn show op 3FM praat ik voornamelijk over muziek, iets dat ik geweldig vind. Maar er zijn ook verhalen, ervaringen en inzichten die ik wil delen die in mijn ogen niet geschikt zijn voor de radio. Daar zal ik nooit 40 minuten vertellen over hoe ik bij de radio terecht ben gekomen of hoe het is om een week in stilte te mediteren. Dat zijn verhalen die ik wel wil delen en daarom is podcasting naast radio mijn ultieme combinatie.

De radiowereld is voor een groot deel een mannenwereld. Bij podcasts is dat een stuk minder. Komt dat door de beperkte technische kennis en interesse die je voor podcasting nodig hebt?
Deze vraag suggereert dat vrouwen beperkte technische kennis zouden hebben en hoewel dat vroeger wellicht meer het geval was is die kloof nu steeds minder. Ik ben opgegroeid met het idee dat radio vooral voor mannen is omdat ik alleen maar mannen hoorde. Als ik als jong meisje ook meer vrouwen had gehoord was ik mij waarschijnlijk eerder gaan verdiepen in het vak en had ik de technische kennis toen al ontwikkeld. Nu heb ik dat later geleerd maar ik ben ervan overtuigd dat bij de generatie die nu begint met radio maken de kloof veel kleiner wordt. Je merkt het de laatste jaren op de radio, bij 3FM zijn bijvoorbeeld veel meer vrouwen te horen en om mij heen zie ik een toenemende interesse van vrouwen in radio. Eventueel gebrek aan technische kennis houdt ze daarbij niet tegen om het te leren. Het effect merk je ook bij podcasting, meer vrouwen willen hun stem laten horen en zijn ervan overtuigd dat ze iets te vertellen hebben dus doen ze dat ook. Er is meer vertrouwen dat iedereen iets te zeggen heeft en dat vertrouwen groeit naarmate we meer voorbeelden zien. Dat de techniek makkelijker is helpt daarin uiteraard mee maar ik denk dat niets, en dus ook niet techniek, je kan stoppen als je je verhaal wil delen.

Terwijl de landelijke radio voor een groot deel bestaat uit formats en muziekredacties, kun je in je podcasts-reeks alles helemaal zelf bepalen. Zou die vrijheid ook niet bij 3fm willen hebben?
Radio en podcasting zijn in mijn ogen echt twee verschillende dingen. Podcasts zijn persoonlijk, on demand en vaak voor een specifieke doelgroep. Je hoeft geen grote groep mensen aan te spreken. Dat vind ik zo heerlijk aan mijn eigen podcast, ik deel mijn ervaringen en wie geïnteresseerd is is welkom. Landelijke radio is nog steeds een massa-medium. Er luisteren veel verschillende mensen met verschillende interesses en je wilt iets maken dat de hele doelgroep die je probeert te bereiken begrijpt. Het gevoel van een grote groep mensen die op hetzelfde moment naar de radio luisteren blijft bijzonder. Dat is de reden waarom mensen nog steeds massaal verzoekjes insturen terwijl ze de nummers ook kunnen luisteren via streamingsdiensten. Daarom vind ik radio en podcasting elkaar mooi aanvullen.

Podcasts zijn momenteel razend populair en door nieuwe technieken zullen naar verwachting nog meer consumenten de podcast omarmen. Doet de NPO volgens jou voldoende met deze audio vorm?
Er worden binnen de verschillende omroepen steeds meer mensen bewust van de kracht van podcasting. Mijn omroep, KRO-NCRV, heeft er de laatste tijd extra aandacht voor. Een paar maanden geleden werd tijdens een speciale podcast-bijeenkomst alle medewerkers op het hart gedrukt de mogelijkheden van podcasting te onderzoeken. Zij ondersteunen daarin ook qua kennis en indien nodig budget. Bij 3FM wordt ook steeds meer gestimuleerd om er iets mee te doen en is er de mogelijkheid je podcast te hosten via het NPO netwerk. Via KXradio kunnen makers hun programma’s eenvoudig uitserveren als podcast. Dat zijn voor mij mooie initiatieven die laten zien dat de NPO de goede richting op gaat.

Je hebt jaren geleden stage gelopen bij Tineke de Nooij (Radio 5). Wat heb je van haar geleerd?
Tineke heeft mij ontzettend veel geleerd over radio. Het was mijn eerste radio-klus in een echt professionele studio. Voor die tijd had ik alleen internetradio gemaakt. Elke week was er een piraten-item waar de grote helden uit de radio over de vloer kwamen, zo leerde ik snel over de geschiedenis van de Nederlandse radio. Zij leerde mij ook hoe goed kandidaten voor in de show te screenen maar de echte lessen kwamen na de uitzending. Daar vertelde ze verhalen over haar tijd op het schip en hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen en je niet gek te laten maken. Ik leerde ook door naar haar te kijken, zij wist wat ze wilde zeggen en deed dat altijd, ook al waren redactieleden het er soms niet mee eens. Ze nam haar tijd als ze iets echt wilde delen en dat heeft mij geleerd ook meer te durven. Tineke was één van de eerste vrouwen in de radiowereld en heeft het voor alle vrouwen daarna een stukje makkelijker gemaakt dus ik ben dankbaar dat ik persoonlijk met haar heb mogen werken.

In 2013 heb je de Marconi Award gewonnen voor aanstormend radiotalent. Gaan er dan direct veel deuren open in radioland?Het helpt wel ja. Ik was op dat moment in onderhandeling voor een dagelijks programma op Radio 6 Soul & Jazz alleen was BNN-VARA nog niet helemaal overtuigd dat ik de spot 12:00-14:00 uur moest invullen. Na het winnen van de award was het al snel geregeld.

De meeste landelijke radiostations hebben te maken met een vergrijzende doelgroep. Kunnen podcasts een belangrijke rol spelen om de jeugd weer aan het luisteren te krijgen?
Ik denk dat de jeugd al luistert, alleen op een manier die het beste bij hen past. Ik heb deze zomer een aantal meeloop stagiaires die allemaal aangeven regelmatige lange interviews en verhalen te beluisteren via zowel Youtube als podcasts. Ik denk dat het als radiostation belangrijker dan ooit is om waardevolle content te creëren en verrassend te blijven. Als er iets te ontdekken valt staan mensen er naar mijn mening wel voor open. Of podcasting mensen naar radio gaat trekken weet ik niet, omdat het echt twee verschillende dingen zijn. Er zijn mensen die zowel mijn show op 3FM als mijn podcasts luisteren maar ik merk vooral dat er veel mensen zijn die mij nog nooit op de radio hebben gehoord maar de podcasts wel interessant vinden.

Steeds meer Nederlanders willen hun eigen podcast starten. Welke tips kun je geven om een succesvolle podcast neer te zetten?
Denk na over wat je graag wil vertellen en begin! Het hoeft niet direct perfect te zijn met geweldige vormgeving. Mijn podcast heeft nog geen begin-jingle en de afbeelding heb ik zelf in elkaar geknutseld op m’n telefoon. Podcasting gaat om het verhaal, de boodschap. Als dat sterk is dan volgt de rest. De markt in Nederland staat nog in de kinderschoenen dus er is alle ruimte om iets moois neer te zetten en op te vallen.

De radiowereld verandert snel met fusies, overnames, transfers en nieuwe technieken. Wat doet Angelique over 5 jaar op gebied van radio/podcasting en muziek?
Ik laat mij graag leiden door het leven en probeer zo min mogelijk harde doelen te stellen. Als je mij deze vraag 5 jaar geleden had gesteld had ik nooit geantwoord dat ik nu een dagelijkse show op 3FM zou hebben. Een ding weet ik wel, dat mijn liefde voor muziek altijd zal bestaan en wat ik dan ook doe zal ongetwijfeld iets met muziek te maken hebben. En ik hou ontzettend veel van audio dus iets qua gesproken woord in audiovorm zal waarschijnlijk nog wel een plek hebben in mijn leven.

Meer informatie:
Angelique Houtveen Podcast
This is Angelique
Online Radio Awards

1 Trackback / Pingback

  1. Interviewoverzicht #OnlineRadioAwards

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*