André van Duin is Omroepman van het Jaar 2021

Vandaag heeft Broadcast Magazine bekendgemaakt dat André van Duin Omroep van het Jaar 2021 is geworden. Eerdere winnaars waren Frans Klein (2020), Jeroen Pauw (2019) en Beau van Ervan Dorens (2018).

60 jaar geleden, in 1962,  typte hij een open sollicitatiebrief aan de toenmalige chefs lichte muziek van de verschillende omroepen. Deze ondertekende hij met zijn artiestennaam, André van Duin, want hij vreesde met zijn echte achternaam (Kloot) niet serieus te worden genomen. Hij werd afgewezen, maar bleef proberen. Intussen vond hij werk als jongste bediende bij een Rotterdams verzekeringskantoor. In 1964 hadden zijn brieven succes. Hij mocht een aantal optredens verzorgen voor het radioprogramma Minjon. Van Duin was toen 16 jaar. In 2020 won Van Duin ook reeds een Media Oeuvre Award voor zijn gehele carrière.

Normaal wordt de nieuwe Omroepman of –vrouw gehuldigd onder het toeziend oog van honderden aanwezigen, maar dat is dit jaar niet mogelijk. In plaats daarvan vindt de uitreiking plaats tijdens een lunch met voormalig Omroepmannen en -vrouwen in Beeld en Geluid in Hilversum. Daar is André van Duin door de aanwezigen toegesproken.

Als radiomaker, komiek, acteur, zanger, tekstschrijver en presentator is Van Duin uitgegroeid tot één van de grootste entertainers die Nederland ooit heeft gekend. En ook al wordt hij op 20 februari 75 jaar, zijn carrière blijft springlevend. Sterker nog, André van Duin heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als serieus acteur en betrokken tv-presentator en weet van geen ophouden, waardoor hij een permanent vurend kijkcijferkanon is geworden. Voor mediavakblad BM reden genoeg om hem te kronen tot Omroepman van het Jaar 2021.

Andere namen die Van Duin voorgaan zijn onder anderen Joop van den Ende, Peter R. de Vries, John de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Jan Slagter, Floortje Dessing, Eva Jinek, Jeroen Pauw en in 2020 Frans Klein.

Of hij nu de warme, olijke presentator is van Heel Holland Bakt, Janny van der Heijden letterlijk en figuurlijk in de boot neemt in Denkend aan Holland of als conducteur fungeert in De Grote Kleine Treinencompetitie, alles wat André van Duin in 2021 voor Omroep MAX op televisie doet, verandert in kijkcijfergoud. En dat geldt eveneens voor zijn gedenkwaardige 4 mei-toespraak op de Dam, die alom lof oogstte. Zijn laagdrempelige, verbindende rede, recht uit het hart, was ook een mooi eerbetoon aan het Amsterdamse Homomonument.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*