Ahmed Aarad dient WOB-aanvraag in naar handelen Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Vorige week werd al op Villamedia bekend gemaakt dat Aarad SVDJ voor de rechter gaat slepen, nadat zijn startup-initiatief BackMe door het stimuleringsfonds uit het programma werd gegooid.  

Om onderzoeksjournalistiek te stimuleren heeft de regering het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) opgericht. Een orgaan dat valt direct onder minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen en door de overheid gefinancierd wordt.

Nadat Ahmed Aarad niet meer mocht meedoen aan het SvdJ accelerator-programma heeft hij diverse subsidieregelingen onderzocht. Volgens hem krijgen veel organisaties, waaronder Zembla, De Correspondent en Vers Beton voor hun aanvragen forse subsidies, terwijl het daadwerkelijke project nooit van de grond komt.

Het onderzoeksprogramma Zembla wilde een nieuw online platform oprichten dat op een toegankelijke manier onderzoeksjournalistiek ontsluit door middel van “korte reportages, infographics en podcasts. Daarnaast zal het online platform worden verrijkt met geschreven (live)blogs, nieuwsberichten en achtergrondverhalen, al dan niet naar aanleiding van de tv-uitzendingen van Zembla.” Zembla ontving hiervoor €130.680 van het SvdJ.

Volgens Aarad is dit platform, ondanks de subsidie, er nooit van gekomen. Aarad: ‘Waar is Zembla Online want wij kunnen het niet vinden. Het antwoord kwam, na herinnering en nadere verduidelijking omdat onze vraag in eerste instantie niet werd begrepen. Uiteindelijk werd aan ons medegedeeld “dat online platform is zembla.tv.” Wij hebben nog om opheldering gevraagd, aangezien dit de eigen website is van Zembla en duidelijk niet een nieuw platform zoals hierboven beschreven. Antwoord bleef uit. Wij vermoeden dat Zembla de website voor een ruime 130.000 euro heeft laten ombouwen en of dat, kosten-technisch, het waard is laten wij aan uw oordeel over. Vind de verschillen tussen de vorige versie van zembla.tv (2018) en zembla.tv (2019)’

Hij heeft nu een WOB-aanvraag ingediend om antwoorden te krijgen wat er met de subsidies van diverse projecten is gebeurd en in hoeverre SvdJ na subsidieverstrekking toezicht heeft gehouden.

SvdJ-directeur René van Zanten heeft inmiddels een reactie gegeven:

Bron: Saltmines

1 Comment

  1. Als fondsen aanvragen honoreren of afwijzen, omdat de middelen niet onbeperkt zijn, komen er altijd winnaars en verliezers. De ontvangers worden blij en de mislopers voelen zich teleurgesteld. De verdelers kunnen het nooit voor iedereen goed doen. Natuurlijk hebben kandidaten recht op doorzichtigheid, motiveringen, redelijkheid en billijkheid van besluitvormingsprocessen. Val je buiten de prijzen, dan moet je op een gegeven moment ook de sportiviteit en gunfactor aan anderen kunnen opbrengen. Over deze zaak lijkt een oordeel lastig, omdat uit het bericht niet duidelijk is welke argumenten beide partijen hanteren. Maar afgunst schijnt, net zoals angst, toch een dubieuze drijfveer en slechte raadgever te zijn. Verantwoordelijkheid vormt een bestanddeel van volwassenheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*