Afscheid van een publiekslieveling

Voluit heette ze Christine Maria Verburg, maar iedere tv-kijker uit de jaren tachtig en negentig kende haar als Tineke Verburg.

Als omroepster was ze jarenlang het charmante gezicht van de Tros. Later was ze bij die omroep de opvolger van Wibo van der Linde in het programma ’Tros Aktua’. Haar grootste publiekssucces vierde Verburg, die afgelopen weekeinde na een lang ziekbed op 64-jarige leeftijd is overleden, met de spelshow Triviant, die ze niet minder dan dertien jaar presenteerde.

Vakvrouw Verburg stond in Hilversum bekend om haar discipline en grote verantwoordelijkheidsgevoel. Niet voor niets werd ze in in 2004 bij haar comeback bij RTL4 ’de Oprah van het Nederlandse bedrijfsleven’ genoemd. Zelf beschouwde zij zich echter als een ’geluksvogel’. Het televisiewerk was als vanzelf op haar pad gekomen. „De mensen zijn altijd naar mij toegekomen en op die manier ben ik in de leukste dingen gerold”, zei ze.

Haar gezellige uitstraling en vlotte babbel had ze, naar eigen zeggen, van huis uit meegekregen. Verburg werd in 1956 geboren in een streng-christelijk gezin met zes kinderen. Knappe Tineke was de jongste. Ze kon goed leren en wilde, nadat ze haar atheneumdiploma had behaald, een toeristische opleiding volgen, maar voor ze het wist werkte ze al op het kantoor van Royal Jordanian Airways in Amsterdam.

Dankzij een vriendin met een modellenbureau die haar stiekem had opgegeven voor een screentest, kwam ze in dienst bij de Tros als omroepster. Haar positieve uitstraling maakte van haar een publiekslieveling. De Tros deed een gouden greep door haar in 1984 te vragen voortaan Tros Aktua te presenteren. 

Haar journalistieke inbreng lag vooral op het vlak van human interest. „Met menselijke verhalen en veel warmte wil ik laten zien dat het helemaal nog niet zo slecht gaat in Nederland.”

Twee jaar later kan ze nieuwe, veelbekeken tv-programma’s aan haar cv toevoegen: ’Aktua Export’ en ’Aktua in bedrijf’. De informatieve programma’s over economie en bedrijfsleven presenteerde ze samen met eerst Pieter Winsemius en Jan Terlouw, later met VVD-coryfee Ed Nijpels. Haar belangrijkste motto bij alles wat ze deed was: „Wie goed wil overkomen, moet genoeg zelfvertrouwen hebben om kwetsbaar te durven zijn.”

In diezelfde periode trouwt Verburg met sportjournalist Jos Kuijer. Samen krijgen ze een zoon: Tim. Nieuwe kansen grijpt ze met beide handen aan, zoals ’Tien voor Taal’ en ’Aktua Medisch’. 

Hoewel de Tros en zij in 2001 uit elkaar gaan, zegt de omroep geschokt te zijn door haar veel te vroege overlijden. De omroep zendt vandaag om 16:05 uur op NPO1 een kort in memoriam uit. Aansluitend volgt een herhaling van ’Tros Triviant’.

4 Comments

  1. In een interview in De Telegraaf uit 1983 las ik dat ze ook nog een relatie heeft gehad met Andreas van der Schaaf, een reclameman en ook TROS-medewerker.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*