Adviescollege Publieke Omroep wil naar maximaal 6 ledenomroepen

Het Adviescollege Publieke Omroep heeft op verzoek van de regering aanbevolen dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet bestaan uit maximaal zes ledenomroepen, in plaats van de huidige negen. Deze zes “dragende omroepen” zouden, net als nu, minimaal 150.000 betalende leden moeten hebben. Daarnaast kunnen er “redactieomroepen” worden opgezet die onderdeel zijn van deze zes omroepen. Voor de ledenloze taakomroepen, zoals de NOS en NTR, ziet het college geen noodzaak tot wijzigingen.

Het college beveelt ook aan dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep, maar dat omroepen wel moeten voldoen aan strengere voorwaarden.

9 Comments

  1. Waarom zouden er nog omroepen moeten zijn? Iedereen kan zijn eigen omroep beginnen op YouTube. Wellicht wordt dat beter dan wat we nu te zien krijgen van de oude Linda, Yvonne en Paul, want dat hebben al te lang gezien. En voor films en documentaires kan je ook bij streaming diensten terecht.
    Die verzuiling wat “leuk” vroeger maar de tijden veranderen en de omroep veranderde niet of met tegenzin mee.
    Van de radio naar de duivelse tv, die het uiteindelijk over nam. En nu heeft de tv last van het duivelse internet.
    Wie weet wat er allemaal nog op ons af gaat komen, de gebruiker (kijker / luisteraar) omarmd het. Terwijl de omroep alles in het werk stelt om het te vergeefs te verbieden…

  2. Publieke omroepen zijn gewoon nodig want zonder de grondleggers hadden we misschien een heel ander oproepbestel gehad zoals de BBC die alles onder eigen beheer hebben zowel lokaal als de reg omroep , plus ook nog een com tv zender .en vermoedelijk het kijkgeld vele male hoger zou zijn geweest , dan die paar euro per Nederlandse belastingbetaler p.m. Er zijn van die betweters die zeggen dat de P.O zoals tv, helemaal moet verdwijnen, en dat com . zenders maar de taken over moeten nemen. Dat zou dus beteken dat er programma`s in samenwerking met de EBU ook verdwijnen zoals o.a. het songfestival , want com zenders zijn daar van uitgesloten . De kijker zou ook veel programma`s moeten missen zoals consumenten programma`s , en com. zenders staan nu niet te springen om educatieve ,culturele informatieve programma, met een wat hoger IQ , of programma`s die hun financieel kunnen schaden ,uit te gaan zenden. Ziet u het voor u ? Bijv. op maandagavond om half acht RADAR kritiek op produkten die niet deugen van je adverteerders? dan om negen uur de opera Martha , of een oud nostalgisch jazz concert van Gerry Mulligan uit 1959 , dan een documentaire over de vleermuis, of een beroemde Duitse schrijver , of Jeroen Krabbe met een programma over bekende Franse schilders. of iets dergelijks. Ik trek het natuurlijk in het belachelijke, maar zo zit een Com. omroep niet in elkaar. en zou nooit de taak van een P.O. op zich kunnen nemen volgens de richtlijnen van het Cv d Media . en… u zult extra moeten betalen voor de com omroep, wat u nu al deels doet via de kabelaar, wat distributie geld wordt genoemd. laten we toch in godsnaam blij zijn dat we een P.O. hebben zoals in ons kleine landje. met een veelvoud aan programma`s voor elke doelgroep ,want je mist het, als het er niet meer is!

  3. Waarom niet één “staatsomroep” voor het nieuws en cultuur? En de rest mag zich commercieel ontplooien. Is wel zo eerlijk en goedkoper.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*