Adviescollege: laat staatssecretaris niet meer beslissen over toe- of uittreding van omroepen

Het Adviescollege Publieke Omroep adviseert dat de staatssecretaris voor Cultuur en Media niet meer over de toe- of uittreding van omroepen bij de NPO moet beslissen. Het college stelt dat de overheid te sturend is en pleit voor een onafhankelijkere relatie met de NPO.

Het rapport, getiteld “Eenheid in Veelzijdigheid”, is aangeboden aan mediastaatssecretaris Gunay Uslu. Het college wil een onafhankelijke Autoriteit Publieke Media (APM) oprichten voor het beoordelen van omroepen. Deze APM zou de erkenning van omroepen kunnen intrekken als hun gedrag de publieke omroep schaadt. Momenteel ligt deze verantwoordelijkheid bij Uslu, die binnenkort moet beslissen over de erkenning van Ongehoord Nederland. Uslu overweegt de Mediawet te wijzigen op basis van de adviezen. De NPO reageert positief op de voorstellen. Het college adviseert ook dat de NPO uit maximaal zes ‘dragende’ omroepen moet bestaan, met behoud van het huidige ledenaantalvereiste.

3 Comments

  1. Ik lees het als een advies dat het Nederlandse omroepsysteem nóg complexer maakt, nog een autoriteit erbij. Het verzuilde systeem past gewoon niet zo goed meer in het omroepbestel, maar dat zal je nooit van een CDA politicus horen.

    • De complexiteit in het huidige bestel komt vooral door de hybride kenmerken ervan. De aanbevelingen uit het rapport zorgen ervoor dat de verantwoordelijkheden straks weer duidelijk en gescheiden zijn.

      Ik raad je aan op zijn minst even de samenvatting van het rapport te lezen.

  2. Als 9 zo nodig 6 moet worden, waarom dan niet 5, 4, 3, 2 of 1?
    Volstrekt onduidelijk waarom het aantal verkleind moet worden.
    Ik vind dat allemaal van de rare plannetjes, die hinken op 2 benen.
    Zijn AVROTROS, KRONCRV en BNNVARA dan zo’n succes?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*