Adam Curry wil vrijheid van meningsuiting van podcasts behouden


Spotify staat al enige weken onder zware druk, nadat verschillende grote artiesten hadden besloten hun muziek van de streamingdienst te verwijderen. Volgens de muzikanten en andere critici zou comedian Joe Rogan in zijn Spotify-podcast desinformatie over het coronavirus verspreiden. Podcastpionier Adam Curry meldt dat Spotify kwetsbaar is doordat het zelf podcasts is gaan maken.


Curry: ‘Als je niet alleen distributeur wilt zijn maar ook producent, moet je bereid zijn kritiek te ontvangen.’ Spotify heeft een exclusiviteitsdeal met Joe Rogan en is daarmee niet enkel een technisch platform, waar iedereen podcasts op kan publiceren, maar ook uitgever. Eind januari kondigde Spotify daarom al diverse regels aan tegen podcasts met desinformatie.

Adam Curry maakt zich al langere tijd zorgen om de vrijheid van meningsuiting door de groeiende macht van podcastplatforms zoals Spotify en iTunes. In 2020 kondigde hij in een interview met Spreekbuis.nl zijn nieuwe podcast 2.0 initiatief aan: Podcastindex.org

Een nieuw ecosysteem voor podcasts is volgens hem hard nodig. Naast de machtsconcentratie van grote podcastsplatforms zoals iTunes, Spotify en Pandora, maakt hij zich ook zorgen om de exclusiviteitsdeals waardoor podcasts niet meer overal te beluisteren zijn en soms verbannen worden door (controversiële) inhoud.

Adam Curry meldde in het betreffende Spreekbuis-interview: “Apple-baas Steve Jobs vroeg mij in het begin om mijn podcastindex in iTunes te verwerken. Deze heb ik vervolgens aan hem gegeven. Wat ik in het verleden niet goed gedaan heb is deze index goed te bewaken. Ik wist toen nog niet hoe belangrijk een podcastindex zou worden en dat wil ik op deze wijze rectificeren.’ 

Met zijn Podcasting 2.0-initiatief wil Curry het monopolie van gecentraliseerde podcastplatformen doorbreken, de vrijheid van meningsuiting verbeteren en de macht en controle weer in handen te geven van podcasters en hun luisteraars. Met dit decentraal en zelfvoorzienend ecosysteem kunnen luisteraars en podcasters onafhankelijk van grote techreuzen met elkaar in verbinding komen en waarbij donaties peer-to-peer via het Lightning Network-protocol van Bitcoin plaatsvinden, zonder tussenkomst van derden.

luister ook het interview met Adam Curry uit 2020

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Spotify maakt Video Podcasts overal beschikbaar - Spreekbuis.nl
  2. Adam Curry komt met muziekpodcast - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*