Achter de kuchknop (deel 22, oktober 2023)

Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms beter, soms ook jammer ter lering envooral vermaak. Het zijn verhalen die zich achter de kuchknop afspelen in de studio of op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht afgezwakt of aangesterkt.

Bij de radio zijn programmamakers en technici zeer bedreven in het verzinnen van bijnamen of het aanpassen van een oorspronkelijk naam van een programma, orkest of locatie. Het VARA Dansorkest was vooral bekend onder de noemer‘VARA Drankorkest’. Maar er waren meer creatieve aanpassingen. Zo was er bij de NCRV een klein muzikaal ensemble, het ‘Gouden Regen Ensemble’. Bij de technici die daarvoor de opnames verzorgden, heette dit het ‘Zure Regen Ensemble’, best wel gepast, de zorg om het milieu was ook toen al groot. ‘Van U wil ik zingen’, een programma met christelijke muziek van de EO, stond bij technici bekend onder als ‘Van U87 wil ik rondzingen’*. De legendarische gitarist Eddy Christiani werd Eddy Christi-nee-wel. Andere grap, een technicus die net zijn dienstrooster heeft ingezien en naar de planning belt: “waar moet ik morgen heen? Er staat ‘Adres Onbekend’ op mijn rooster!”**

Locaties waar regelmatig uitzendingen vandaan kwamen,kregen ook andere namen. De ‘Bonte Wever’ in Slagharen werd de ‘Gewonde Bever’ en de bekende concertzaal ‘MusisSacrum’ in Arnhem ‘Musis Scrotum’.

Een legendarisch radioprogramma op Hilversum 3 was ‘TROS Sesjun’, veelvuldig uitgezonden vanuit Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren. Maar er was nog een andere horecagelegenheid waar deze uitzending destijds vandaan kwam, de Boerenhofstede, eveneens te Laren. Tegenwoordig is in dit pand een restaurant van Loetje gevestigd. Het programma werd elke donderdagavond van 22.00 – 23.00 uur live uitgezonden. Gebruikelijk was het dat een omroeper van dienst de aankondiging verzorgde voor ‘Sesjun’, aansluitend op het nieuws van 22.00 uur. Die omroeper bleef ook in de studio aanwezig voor het geval de lijn weg zou vallen. Dat gebeurde zelden, beide locaties in Laren waren voorzien van een vaste verbinding met Hilversum, een klein kastje waaropde uitgang van de reportagewagen werd aangesloten, was ergens achterin de kroeg te vinden en via het AVVC (de toren net buiten het Mediapark) werd die lijn doorgezet naar de studio van Hilversum 3. 

Afhankelijk van de stemming van technicus en omroeper werd er tijdens het nieuws van 22.00 uur via de intercom wat heen en weer gedold. Voor de technicus was het een sport die omroeper van dienst uit zijn concentratie te halen kort voor de aankondiging van ‘Sesjun’. En op enig moment lukte dat wonderwel. 

De tekst werd: “voor een rechtstreekse uitzending van TROS Sesjun schakelen we over naar de Hoerenbofstede in Laren, presentatie Cees Schrama”.

* Rondzingen is de irritante piep die je hoort als een microfoon te dicht bij een luidspreker komt, de U87 is een legendarische microfoon van het merk Neumann, dus geen onderzeeër.

** Adres Onbekend is een radioprogramma van KRO-NCRV uitgezonden sinds 1971, tegenwoordig te horen zondagmiddag op NPO radio 5.

Volgende maand een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen, mag ook anoniem, zijn nog steeds welkom: sybrand.verwer@gmail.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*