Moest Bert Habets wegens verduistering door een RTL-dochter vertrekken?

De precieze achtergrond van het aftreden van Bert Habets als CEO van RTL Group en de geweigerde ‘kwijting’ is nog steeds onduidelijk. Diverse Duitse mediasites melden deze week dat het vertrek te maken zou hebben met een mogelijke verduistering van bedrijfsfondsen bij de Amerikaanse RTL-dochter Stylehaul.

Begin april maakte toenmalig CEO Bert Habets zijn onmiddellijke ontslag bekend.  Het ging volgens hem “om persoonlijke redenen”. Bertelsmann CEO Thomas Rabe nam zijn functie direct over. De echte redenen voor het vertrek van Habets bleven onduidelijk.

Eind april weigerde RTL-meerderheidsaandeelhouder Bertelsmann vervolgens de ex-CEO op de gewone algemene vergadering de gebruikelijke kwijting voor het afgelopen jaar.  Ook hier werd geen duidelijkheid gegeven. De persverklaring meldde alleen: “De beslissing van de Algemene Vergadering om geen steun te verlenen aan Habets is gebaseerd op bepaalde zaken die nog worden onderzocht”.

De  Duitse mediajournalist Kai-Hinrich Renner meldt nu in zijn MorgenPost-column dat de geweigerde opluchting iets te maken zou kunnen hebben met de online modeportal Stylehaul. In 2013 trad RTL toe tot Stylehaul en verwierf het volgende jaar de meerderheid. In 2018 moest 105 miljoen euro worden afgeschreven op de investeringen voor het portaal.

Bronnen melden dat een beheerder van Stylehaul gedurende een langere periode miljoenen euro’s aan bedrijfsfondsen heeft verduisterd. Naar verluidt is het geld gebruikt in pokerspellen. Toch meldt de columnist dat hij niet verwacht dat deze zaak de enige reden waarom Habets nog geen kwijting krijgt. RTL Group wilde geen commentaar geven op het artikel.

1 Comment

  1. Het verhaal van rook en vuur. Vaak liggen er persoonlijke of organisatorische belangenconflicten aan ten grondslag. Ik weet niet goed wat ik met deze berichten aan moet. Ik hoop wel dat doorzichtigheid, eerlijkheid en harde bewijsvoering duidelijkheid zullen brengen. Geen suggesties of vage verwijzing naar “bronnen” dus, maar feiten en toetsing alstublieft. Broeien mag dan boeien, echter: journalistiek knoeien of stoeien zal het vertrouwen in de nieuwsgaring niet vanzelf doen opbloeien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*