In de MAX-podcast Nederland en de apartheid onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er? Vanaf vandaag is de zesdelige podcastserie te horen op NPO Luister.
Dit jaar is het precies vijfenzeventig jaar geleden dat de apartheid officieel werd ingevoerd in Zuid-Afrika, daarnaast is het vijf december het tiende sterfjaar van Nelson Mandela. Met die ijkpunten in het achterhoofd onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de eeuwenlange verbintenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, met in de hoofdrol: de apartheid. Hoe kwam een witte minderheid nog voor de invoering van apartheid toch aan de macht? Wat was de rol van de Nederduits Gereformeerde Kerk? En hoe kwam uiteindelijk in Nederland het protest tegen de rassenscheiding op gang?
Apartheid in Zuid-Afrika
Om antwoord te krijgen op al deze vragen, duiken Remco en Joya in de geschiedenis van de apartheid. Van de Nederlandse Afrikaanderwijken tot aan ontmoetingen met familie van een prominent persoon uit het apartheidsregime, de dochter en echtgenote van de leider van het Sharpeville-protest en de dochter van Desmond Tutu. Ook spreken Remco en Joya met Nederlandse oud-politici en voormalige anti-apartheidsactivisten. Joya’s vader werd geboren in Johannesburg en maakte de protesten in Soweto van 1976 mee. In de podcast deelt hij zijn indrukwekkende ervaringen als vrijheidsstrijder en lid van het ANC (de politieke partij van onder anderen Nelson Mandela).
Nederland in de wereldgeschiedenis
De podcast Nederland en de apartheid maakt deel uit van de MAX-podcastserie Nederland in de wereldgeschiedenis. In deze serie nemen de makers op een verhalende manier luisteraars mee naar momenten in de geschiedenis waarbij Nederland een bepalende rol had. Elk seizoen staat de rol van Nederland in een andere periode centraal. De eerste reeks van deze podcastserie is Nederland en de apartheid.De podcast is tot stand gekomen met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
O jee, ik voel ze al weer aankomen hoor, excuses van onze demissionaire leiders. Had nou juist van MAX dit niet verwacht (nu zijn dus alle publieke omroepen woke)
Wat een gezeur allemaal
Nee joh. Veel lolliger aLs Wilders daar sorry zegt. Als de vvd dat wil moet hij wel.
Hij is nu schoothondje van Dilan. Doet ie het niet gaat ze zijn extreem rechtse droom niet dogen. Dan zit hij zelf in de koelkast.
Zo grappig dat domrechts het niet snapt.