53 jaar geleden: De eerste uitzending van Radio Caroline

Op 28 maart 1964 startte radiopiraat Radio Caroline met uitzenden.

Radio Caroline was de eerste zeezender voor de Britse kust, die tussen 1964 en 1990 uitzond vanaf verschillende schepen op de Noordzee. Pas na 1990 ging Radio Caroline door aan de vaste wal.

In het Verenigd Koninkrijk werd op 15 augustus 1967 een anti-zeezenderwet van kracht. Andere zeezenders stopten, maar de Radio Caroline bleef via het schip uitzenden.. In het voorjaar 1968 leek het avontuur toch voorbij. Beide schepen werden datzelfde jaar wegens betalingsachterstand weggesleept.

Op 29 mei 1972 werden de Caroline-schepen bij opbod openbaar verkocht. De Mi Amigo werd gekocht door Gerard Van Dam en kwam via enkele stromannen in 1972 terug in het bezit van de Radio Caroline-organisatie.

Caroline begon daarop weer met uitzendingen, ditmaal vanaf een positie voor de kust van Scheveningen. Ook werden toen voor het eerst Nederlandstalige programma’s op het station uitgezonden. Nederlandse medewerkers van Radio Caroline waren oa Bert Bennet (Bert Wijfjes), Lion Keezer, Willem Steentjes, Gerard van Dam, Ad Roland, Will Luikinga, Erik de Zwart en Ruud Hendriks.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*