51 jaar geleden: Piraterij vanaf de Thames

Piratenzenders zijn niet alleen in Nederland van belangrijke invloed op de popmuziek geweest. Ook in andere landen speelden zij niet alleen een belangrijke factor in de muziekgeschiedenis, maar zijn de verhalen even avontuurlijk als Radio Veronica’s Norderney. 

Op 25 mei 1964 voer ‘Lord’ David Sutch, samen met zijn band The Savages naar het legerfort ‘Shivering Sands’ aan de monding van de Thames. Op 27 mei 1964 werd hier Radio Sutch gelanceerd. Bij ‘de invasie’ van dit het fort waren Sutch en bandleden als PR-stunt gekleed in dierenvellen. De radio-uitzendingen hadden een zwak signaal en de zender was vaak uit de lucht door technische problemen. David Sutch verloor nadat de publiciteit rondom zijn piratenzender afzwakte al snel zin interesse. In septemer dat jaar nam zijn manager Reg Calvert de leiding van station over en veranderde de naam in Radio City.

David Sutch kwam later in de jaren ‘80 nog regelmatig in het nieuws met zijn politieke partij ‘Official Monster Raving Loony Party’. Deze partij heeft echter nooit de kiesdrempel weten te behalen. Na de door van zijn moeder in 1999 kwam ‘Lord Sutch’ in een zware depressie terecht en maakte hij niet veel later een einde aan zijn leven. 

Zie videofragment: 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*