50 jaar Turks Fruit

De roman werd een bestseller en de film, die in 1973 in première ging, is nog altijd de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. In het tweeluik ’50 jaar Turks Fruit’ blikken directbetrokkenen zoals Karina Wolkers, Paul Verhoeven, Gerard Soeteman en Monique van de Ven, maar ook andere schrijvers, acteurs, opiniemakers, regisseurs en wetenschappers terug op het boek en de film.  

Vijftig jaar geleden verscheen in november 1969 de expliciete liefdesroman Turks Fruit van Jan Wolkers. Het boek vol seks en ‘schuttingtaal’ deed veel stof opwaaien, maar werd ook erkend als krachtig liefdesverhaal over kunst, liefde en dood. Met het boek bleek de seksuele revolutie definitief haar doorbraak te beleven in Nederland. 

50 jaar Turks Fruit wordt gepresenteerd door schrijver Arnon Grunberg, die Jan Wolkers goed heeft gekend. Wat was de betekenis van het boek en de film in die tijd? Wat is er in 50 jaar veranderd? Hoe is het nu gesteld met de seksuele moraal? De discussie over de (machts)verhouding tussen mannen en vrouwen is met de MeToo-discussie actueler dan ooit. Zijn we preutser geworden? Zijn er anno 2019 nog taboes in de Nederlandse literatuur? 

Een greep uit de mensen die zijn geïnterviewd: Karina Wolkers, Paul Verhoeven, Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Özcan Akyol, de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, Martin Koolhoven, Olga Zuiderhoek, Herman Pleij en Onno Blom. In de uitzending van 6 november staat het boek Turks Fruit centraal en in de aflevering van 13 november is de film het onderwerp van gesprek.

50 jaar Turks Fruit wordt geproduceerd door Pilot Studio in coproductie met de NTR. 

Uitzending: woensdag 6 en 13 november om 20.25 uur op NPO 2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*