50 jaar TROS

Het 50 jarig jubileumfeest werd begin september al gevierd, maar deze week is de TROS pas echt jarig. Na het verbod op TV en Radio Noordzee op 1 september werden door de Vrienden van REM eiland op 4 november 1964 de Televisie en Radio Omroep Stichting opgericht. De doelstelling was om de populaire televisie en radioprogramma’s van Radio Noordzee voor te zetten via de 6de officiële omroep. Een aanbod van de AVRO tot samenwerking werd toentertijd door de TROS afgewezen.

Direct bij de start was de omroep populair bij het Nederlandse volk. De eerste wervingscampagne leverde direct 10.000 leden op. Hierdoor stoomde de TROS van aspirant-omroep (de C-status) door naar B-omroep en verwierf binnen een paar jaar de A-status.

De TROS was sinds 2001 onafgebroken de best bekeken en beluisterde publieke omroep.  De TROS, schatplichtig aan die eerste uitzending op 1 september 1964, sluit op 2 september 2014 het vijftigjarig bestaan als zelfstandige publieke omroep af met een vrolijke feestavond in Koninklijk Theater Carré. Sinds 1 januari 2014 werkt de TROS met fusiepartner AVRO onder de nieuwe naam AVROTROS.
Fragment met omroepster Marianne Bierenbroodspot (gehele opname is hier te zien)
 

Bronnen: Beeld en Geluid, AVROTROS.nl ,EU Screen 
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*