50 Jaar techniek 3FM deel 9: ‘Van 3 naar 1 met stip’

In oktober bestond 3FM 50 jaar en bracht Arjan Snijders het boek: 50 Jaar 3FM, van vrolijke puinhoop naar Serious Radio uit. Er is gekozen om vooral de highlights te vermelden, waardoor oa een serieus hoofdstuk over de techniek sneuvelde. In 10 delen wordt de techniek achter 3FM in woord en beeld onder de aandacht gebracht. Dit maal deel 9: ‘Van 3 naar 1 met stip’. 

De meest recente verhuizing van 3FM dateert van 2011. De derde verdieping was redelijk uitgewoond, de techniek was weer toe aan vernieuwing en bovenal was het tapijt versleten. De Peperbus was inmiddels vertrouwd voor 3FM, dus behoefte om te kijken naar een ander gebouw was er niet echt. 

Half 2010 werd begonnen met de bouw van de nieuwe studio’s op de eerste verdieping en sinds 29 december 2010 was 3FM definitief gezakt van 3 naar 1 met stip. 
Vanaf het begin werd voor de nieuwe 3FM verdieping veel aandacht besteed aan de aankleding zowel binnen als buiten de studioruimtes. Dat werden weer, net als in 1978, twee dj-studio’s en centraal gelegen daartussen een ruime ECK. Mede naar aanleiding van het succes van camera’s bij uitzendingen als Serious Request werd vanaf het begin hoog ingezet op Visual Radio (kijkradio bestond niet meer). In de ECK kwam een uitgebreide tv-regie, dan nog een novum binnen een radiostudio. 

En tot vreugd van velen, eindelijk een ruime, professionele studioruimte voor de dagelijkse live-optredens, inmiddels gekend als de Speelplaats. In de ECK zijn de 12 kanalen uit vorige studio opgewaardeerd tot 32 stuks, ondergebracht in een digitale Yahamatafel. Deze 32 ingangen zijn te verdelen tussen de Speelplaats en de aloude gang; terwijl op de Speelplaats een optreden plaatsvindt, kan op de gang of in een van de twee dj-studio’s, of zelfs buiten, een tweede muziekensemble voorbereid worden met de resterende 12 kanalen. 

Verder was het op technisch gebied vooral voorborduren op wat goed was en werd vervangen dat wat niet meer goed was. De gekende merken van apparatuur worden in de Centrale Apparaten Ruimte (CAR) geïnstalleerd. Door Visual Radio en internet is tegenwoordig voor elke radionerd in korte tijd te herleiden welk faderknopje in welke studio op welk tijdstip van kleur is veranderd. En of bij de buren het gras groener is valt te betwijfelen; het is een publiek geheim dat technici van de commerciëlen komen buurten bij de publieken en andersom, dat doen niet alleen de dj’s. De verschillen worden kleiner, onderscheid moet komen van de programma’s die tot de luisteraar komen door een stukje techniek. De techniek blijft het middel, de programma’s van 3FM het doel. 

Als je wil weten hoe de huidige NPO 3FM studio tot stand is gekomen check: http://www.polyxenos.nl/

 

Bestel het 50 jaar 3FM-boek (FC Klap) hier
Plaatsing onder goedkeuring van Sybrand Verwer

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*