50 jaar geleden: Radio Veronica als voetbalsponsor

Radio Veronica was er in de jaren ’60 vroeg bij met sportsponsoring. De toenmalig radiopiraat werd in 1965 hoofdsponsor Hiversumse Sportclub Gooiland. Door de klinkende sponsornaam werden de prof-voetballers al snel de ‘Veronica Boys’ genoemd en sprak met van Sportclub Veronica. Het was echter voor korte duur.

Dat de club in het seizoen ’65-’66 een sponsor kreeg kwam erg goed uit. De poging om de Sportclub Gooiland te fuseren met FC Hilversum waren enkele maanden daarvoor mislukt en de voetbalclub had snel geld nodig om in het profvoetbal te kunnen blijven spelen.

Programmaleider Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) was degene die Radio Veronica aan de voetbalclub verbond. De geboren en getogen Hilversumse radio-dj was geen liefhebber van voetbal, maar was wel van mening dat de mediastad een fatsoenlijke voetbalclub verdiende. Veronica-baas Verweij wilde in eerste instantie liever een grote Amsterdamse voetbalclub sponsoren, maar naar wat overredingskracht van Willem van Kooten werd het toch Gooiland.

Radio Veronica was niet alleen sponsor, maar draaide bij thuiswedstrijden ook plaatjes. Vooral Henk van Dorp en Willem van Kooten waren veel achter de draaitafels te vinden. Langs de zijlaan waren verder veel Veronica radiopiraten zoals Tineke de Nooy en Eddy Becker te vinden.

In 1968 kreeg Willem van Kooten een conflict met Radio Veronica en vertrok. Doordat Van Kooten niet meer voor Radio Veronica werkte, hield de sponsoring ook snel op. De radiozender heeft als sponsor veel geld in de club gestopt, maar het sponsorgeld ging er net zo snel uit. Vooral door wanbeleid  en teruglopende bezoekersaantallen ging de voetbalclub begin jaren ’70 op de fles. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*