45 jaar Toppop

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat het poppramma AVRO’s Toppop voor het eerst op televisie werd uitgezonden. 

Initiator en tevens regisseur van Toppop was in het begin Rien van Wijk. Andere regisseurs die zich over het programma omfermden waren Egbert van Hees, Geert Popma, Henk Renou, Chris Berger, Jessy Winkelman, Wim van der Linden, Bert van der Veer en Charly Ruis. 

Het idee voor het programma leek erg op het Top of the Pops uit Engeland. Ad Visser was tot 1985 de presentator van AVRO’s Toppop. Zijn vaste vervanger was Krijn Torringa en later Marjon van Rijn. Na het afscheid van Ad presenteerden achtereenvolgens Kas van Iersel (1985-1986), Léonie Sazias en Bas Westerweel (1986-1988) het legendarische tv-programma.

Toppop was een soort opvolger van Doebidoe met presentator Felix Meurders. dat door de AVRO met veel succes in de winter van 1969 werd uitgezonden. 
Voor veel tv-kijkers was AVRO’s Toppop lange tijd de primaire informatiebron op het gebied van popmuziek. Ad en Penny groeiden hierdoor voor velen uit tot de belichaming van de ‘Pop’. Penny deed haar dans op muziek van artiesten, die niet in de studio kwamen. 

Na de komst van de videoclip en muziekzenders zoals MTV nam de populariteit van Toppop snel af en werd het van de buis gehaald. Toppop werd in 2000 in in Televizier uitgekozen tot programma van de eeuw. De Toppop leaders, waarmee het popprogramma startte worden nog steeds door velen als ‘meesterlijk’ gezien. 

(Videos) Toppop leaders door de jaren heen:

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*