3LAB stapt op jongeren af

TV Lab kenden we al. De jaarlijkse themaweek op, toen nog, Nederland 3 waarin publieke omroepen programma’s van jonge makers testen. Nu is er 3LAB, een nieuw omroepbreed platform dat het hele jaar door ruimte moet bieden aan jong talent. In augustus start de eerste 3LAB tv-week op NPO3. Maar is televisie niet een achterhaald medium waar geen enkele jongere nog voor te porren is? De 18-jarige 3LAB redacteur Cesar Majorana denkt daar anders over. 

 

Eerst TV Lab en nu 3LAB, what’s new?
“TV Lab was leuk, maar één keer per jaar een week voor experimentele programma’s doet geen recht aan al het talent dat in Nederland rondloopt. 3LAB biedt het hele jaar door een platform voor jongeren met gave ideeën. Voor televisie én internet, want die twee zijn voor ons compleet gelijkwaardig. We willen niet alleen programma’s op tv aanbieden, maar ook echt iets toevoegen aan het internet. En dan bedoel ik geen bonusmateriaal dat toch al geschoten is. We zetten in op een nieuwe online beleving.”

Daar zorgen jonge YouTubers met duizenden volgers toch al voor?
“Natuurlijk zijn er op YouTube genoeg jonge makers actief die vette dingen maken. Maar de route naar Hilversum is moeilijk. Ik spreek veel YouTubers die hun content naar een hoger niveau willen tillen, maar niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. 3LAB kan ze de middelen bieden om hun ideeën te realiseren. Zo hebben we net voor een 3LAB project een stel YouTubers aan redacteuren van de NTR gekoppeld. Het plan is om een show te maken waarin de actualiteit een belangrijke rol speelt. De NTR heeft de expertise in huis om dit soort programma’s te maken.”

3LAB krijgt een vast slot op NPO3. Hoe gaan jullie jongeren voor de buis krijgen?
“Eigenlijk vind ik een slot een ouderwets idee. Als het aan mij ligt, zal er tussen elk programma een 3LAB productie worden uitgezonden. Dan kijk je bijvoorbeeld naar Tegenlicht met direct daarna een 3LAB uitzending over hetzelfde onderwerp. Maar goed, daar heb ik weinig over te zeggen. Het punt is: we gaan helemaal niet proberen om kijkers naar ons toe te trekken. Jongeren zijn gebonden aan netwerken en we gaan 3LAB programma’s daar aanbieden. De discussie gaat veel te vaak over hoe je jonge mensen moet aanspreken, in plaats van gewoon op ze af te stappen. Content hapklaar op verschillende devices aanbieden, is voldoende. We zijn geen andere diersoort of zo.”

Heb je zelf een tv?
“Geen traditionele. Ik heb wel een HD-beamer. TV is voor mij niets anders dan het kijken van programma’s op een scherm. Alles wat ik wil zien, kijk ik. Geen zorgen!”

3LAB is van 10 tot en met 14 augustus elke avond te zien op NPO3 en online op npo3lab.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*