3Doc: The Police – Can’t stand losing you

Ze begonnen in 1977 als punkband, maar ze hadden daarbij een geheim wapen: ze konden écht een instrument bespelen. Dat leidde ertoe dat de legendarische Engelse band The Police uiteindelijk wereldberoemd werd, met meer dan vijftig miljoen verkochte platen. De opkomst en neergang is nu te zien in The Police – Can’t stand losing you, zaterdag 18 april om 22.35 uur op NPO3.

De documentaire is gemaakt vanuit het perspectief van gitarist Andy Summers. De man die doorgaans minder in de schijnwerpers staat dan zanger Sting en drummer Stewart Copeland vertelt aan de hand van een (fotografisch) dagboek en toont uniek archiefmateriaal. Dankzij zijn openhartigheid is goed te zien hoe het drietal in een paar jaar tijd verandert van drie ‘lachende blondjes’ in (volgens de pers) drie maniakale, egocentrische mannen die in oorlog zijn met elkaar. The Police – Can’t stand losing you bevat onder meer beelden voor en achter de schermen van de opmerkelijke reünie in 2007.
 
Als Summers zich in 1977 bij The Police voegt is hij niet gecharmeerd van het punk-repertoire, vooral niet als het bij het publiek in de mode raakt om de muzikanten te bespugen. De uitbreng, een jaar later, van het veel toegankelijkere ‘Roxanne’, in een reggae tempo, boort een veel groter (en hygiënischer) publiek aan. Het wordt een wereldhit.
 
In de zes jaar dat ze actief zijn als band putten ze zichzelf volledig uit: ze nemen vijf albums op en zijn voortdurend op tournee, zeker na hun optreden op Pinkpop in 1979, wat hun definitieve doorbraak betekent. Met het succes begint ook het gedonder: het privéleven lijdt eronder, de ego’s worden groter, de karakters botsen steeds vaker en drank, drugs en groupies zijn alom beschikbaar.
 
Originele titel: Can’t stand losing you – surviving The Police
Regie: Andy Grieve en Lauren Lazin
Productie:  Bob Yari Productions
Uitzending: zaterdag 18 april 2015, 22.35 uur op NPO 3
Website: www.ntr.nl/hetuurvandewolf

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*