35 jaar geleden: omroepen zenden rellen tijdens kroning uit

De eerste Koningsdag is afgelopen week zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Dit was in 1980 tijdens de kroning van Beatrix totaal anders. 

Onder regie van Martijn Lindenberg werd de kroning van Beatrix door de NOS uitgezonden. Dit maal kiest de NOS er voor om ook de rellen uit te zenden. Bij het huwelijk tussen Beatrix en Claus was dat niet het geval. Toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel geeft de volgende dag aan dat de NOS hierin erg onverstandig heeft gehandeld. 

Ook de VARA bracht de rellen in beeld. De toenmalige lokale Amsterdamse radiozender STAD benaderde de VARA om de gebeurtenissen van die dag vanuit de protestbeweging ook onder de aandacht te brengen.  STAD zond normaal maar enkele uren uit, maar speciaal voor de kroning wilde zij langer uitzenden. Deze lokale radiozender stond bekend als grote sympathisant van de linkse krakersbeweging. Voor de minister van CRM weigende deze aanvraag, omdat het niet wilde dat de lokale zendtijd gebruikt werd om nog meer activisten op te ruien.  STAD vroeg daarom aan de VARA om op Hilversum-2 een gezamenlijk ‘een alternatief nationaal programma’ te maken, als alternatief voor officiële kroning op radio Hilversum-1 en Nederland-1 tv.  Hans Emmering, Hanneke Groenteman en Paul Witteman brachten de rellen via de radio onder de aandacht. Hanneke Groenteman werd naderhand beschuldigd dat zij te veel aan de kant van de ‘relschoppers’ stond. De VARA verloor door de het ‘ophitsende en opruiende karakter van de radio-uitzendingen’ binnen twee maanden zo’n 12.000 leden. 

Zie videofragment NOS:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*