30 jaar geleden: de start van regionale televisie

Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de Tweede Kamer besloot dat er een experiment met regionale televisie moest komen. TV Oost werd de eerste regionale televisiezender van ons land.

Het betekende het begin van RTV Oost, waarover journalist en schrijver Peter Schavemaker een boek schrijft. “Dat wetsvoorstel was een mijlpaal, want regionale televisie was tot dan toe absoluut niet toegestaan. Het boek “Jongen van Kotte, onderweg naar RTV” komt na de zomer uit.

Schavemaker schrijft het boek samen met Henny Everts dat niet alleen over RTV Oost gaat, maar ook over de ontwikkeling van de media (kranten/radio/tv) in Overijssel en het levensverhaal van Henny (voormalig journalist van de Twentsche Courant en directeur-hoofdredacteur van Oost).

PvdA Kamerlid Bert Middel en CDA-Kamerlid Helmer Koetje waren op 24 april 1991 de indieners van dit amendement, dat er uiteindelijk voor zou zorgen dat er regionale televisie in Nederland kwam. Een mijlpaal in de omroepgeschiedenis.

3 Comments

  1. Een stukje historische realiteit: zo werkt de kamer dus: iets wat allang functioneert krijgt jaren later een proefperiode als experiment voor de toekomst. Pure bureaucratie!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*