2e Kamer wil streamingdiensten verplichten te investeren in Nederlandse producties

De Tweede Kamer wil streamingplatforms zoals Netflix en Disney+ verplichten om een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben hierover een akkoord bereikt. Eerdere stemmingen werden uitgesteld vanwege onenigheid over onder andere het bedrag voor onafhankelijke producenten. In mei zal de Kamer het voorstel verder bespreken. Partijen hebben onderhandeld over wetswijzigingen, die nu aangepast zullen worden voor een Kamermeerderheid. Platforms met een omzet van minstens 10 miljoen euro moeten 5% daarvan in Nederlandse producties investeren. Dit kunnen ook Fries- of Engelstalige producties zijn, mits het script origineel Nederlands is en het over de Nederlandse cultuur of geschiedenis gaat. In mei wordt verder gedebatteerd over het investeringspercentage voor onafhankelijke producenten. Daarnaast wordt nog worden besproken naar welk type productie het geld naartoe moet, waarbij waarschijnlijk de helft naar films, documentaires en series zal gaan en de andere helft naar elk ander genre.

7 Comments

  1. Daar hebben we toch Nederlandse streamingdiensten voor, Netflix doet al zat aan Nederlandse producties maar ook best wel goede Vlaamse producties. Je kunt partijen uit het buitenland die verplichting niet opleggen want dan is het snel gedaan.

  2. De overheid wil hun eigen spreekbuis de NPO hier mee beschermen, Nederland is een kleine land om te investeren in Nederlandse productie’s, denk dat deze streamings diensten daar door Nederland gaan verlaten, waar door mensen weer zijn aangewezen op de NPO of de flut programma’s van het Talpa concern..

  3. Ik had al verwacht dat Nederland dit wiel zelf weer wil uitvinden, maar zou dit nu juist iets moeten zijn voor de Europese Unie? Als in elke EU land dezelfde investeringseisen gelden, dan zal een Amerikaanse streamingsdienst daar ook wat meer aan houden. Persoonlijk ben ik erg blij met Netflix die series uit andere Europese landen brengt.

  4. Slecht plan. Dan kopen de streamingdiensten gewoon het laaghangende fruit bij de publieke omroep en eventueel de commercielen weg. Gevolg: prijsopdrijving van producties en verschraling bij de NPO en eventueel de publieke omroepen. En uiteindelijk is de kijker de dupe want die wordt steeds meer “verplicht” van allerlei streamingsdiensten lid te worden om uberhaupt nog iets fatsoenlijks voorgeschoteld te krijgen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*