28 jaar migrantentelevisie digitaal toegankelijk

Full Color, 28 jaar migrantentelevisie digitaal toegankelijk. Dat is de titel van het seminar dat op vrijdagmiddag 22 april vanaf 13.30 uur in het Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum wordt gehouden. Het voormalig bestuur van Multiculturele Televisie Nederland(MTNL) is de organisator, in samenwerking met de Stadsarchieven van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Beeld en Geluid zelf.

Migrantentelevisie Amsterdam (MTV) werd opgericht in 1984. Het werd al snel een kweekvijver van multicultureel talent. Zo maakten Noraly Beyer, Ahmed Aboutaleb en Samira Bouchibti programma’s voor MTV. MTV ging ook uitzenden in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Op 1 januari 2013 stopte de organisatie, die inmiddels MTNL geheten, met uitzenden. Nu zijn alle uitzendingen, in totaal 4000 uur beeldmateriaal, gedigitaliseerd en beschikbaar voor publiek en onderzoekers. De programma’s, gemaakt voor en door migranten, geven volgens de organisatie een ander beeld dan de nationale Hilversumse televisie.

​Perspectieven
Op dit seminar praten wetenschappers en televisiemakers over nieuwe perspectieven die het materiaal kan bieden op onze multiculturele geschiedenis. Er wordt een korte film over MTNL vertoond en verder zijn er presentaties over de waarde van de collectie voor onderzoek en erfgoedprojecten.

In een forumdiscussie wordt gesproken over de benadering van MTNL en over de impact van de organisatie als broedplaats voor talent. Er worden hoogtepunten uit het archief vertoond en Derek Otte spreekt een column uit. De video van het Stadsarchief Amsterdam  is uit 1984 en Ahmed Aboutaleb is daarin te zien als nieuwslezer. (foto YouTube.com Stadsarchief Amsterdam)

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*