21 jaar terug: de start van TMF

Vandaag  is het 21 jaar geleden dat Nederland een eigen muziekzender kreeg. 

The Music Factory startte op 1 mei 1995 met uitzenden van voornamelijk videoclips. De muziekzender kwam uit de koker van Lex Harding (voormalig Radio 538 directeur), producer Herman Braakman, regisseur Ewart van der Horst en het multimediabedrijf Arcade van Herman Heinsbroek.

In de eerste periode was het eerste Nederlandse muziekkanaal niet in heel Nederland te zien. Tevens moet TMF een kanaal delen met TV10 Gold (onderdeel van Wegener Arcade), waardoor ze slechts een beperkt gedeelte van de dag te zien waren. ‘Herhaal-kanaal’ TV10 wist met haar oude tv-series niet veel kijkers te trekken en stopte, waardoor TMF het kanaal voor zichzelf kreeg. TMF werd een groot succes, dat zij zelf meer kijkers had dan het grote MTV. In België, het Verenigd Koninkrijk en Australië werd een ook TMF-zender gelanceerd. 

TMF VJ’s zoals Sylvana Simons, Bridget Maasland, Isabelle Brinkman, Fabienne de Vries, Ruud de Wild, Michael Pilarczyk,Jeroen Post, Sonja Silva, Wessel van Diepen,  Erik de Zwart.  Tooske Breugem, Daphne Bunskoek, Jeroen Nieuwenhuize, Renate Verbaan, Valerio Zeno, Nikki Plessen, Mental Theo, Jeroen Post, Sonja Silva en Renée Vervoorn werden stuk voor stuk landelijke bekendheden.

In 2002 werd de zender overgenomen door MTV. Reclame voor premium SMS-spelletjes en ringtone abonnementen waren belangrijke inkomstenbronnen voor de zender, maar verscherpt toezicht van de overheid vielen deze inkomsten steeds meer weg.  2008 nam ook het aantal TMF-kijkers snel af. Een belangrijke reden was dat steeds meer jongeren muziekvideo’s op Youtube gingen kijken. Door de slechte kijkcijfers ging TMF ook minder uitzenden en koos ervoor om alleen van 6.00 tot 15.00 uur op de buis te zijn. De zender ging een kanaal delen met Comedy Central. Later nam Kindernet de plaats in van TMF. Een avontuur om alleen als internetkanaal door te gaan mislukte. Op 1 september 2011 stopte TMF. De Vlaamse variant TMF België hield het tot 2015 uit. 

Videofragment 10 jaar TMF (2005): 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*