21 jaar geleden: De start van Call-tv

In oktober 1995 startte er een nieuwe fenomeen dat het testbeeld deels deed vervangen. Voor sommige kijkers was Call TV een mooi tijdsverdrijf of ‘wallpaper tv’, maar de belspelletjes kregen ook veel kritiek en werd zelfs regelmatig gesproken over oplichting. 

 

Het format startte op Veronica en het oorspronkelijke principe van Call TV was anders dan de latere belspelletjes, het was namelijk een programma waarin bellers oproepen konden plaatsen, gesprekjes voerden, interviews werden gedaan etc. en waar tevens een belspelletje in zat. Het werd dan ook gepresenteerd als kweekvijver voor nieuw talent en experimentele televisie. 

In 1997 werd Call TV omgedoopt tot Veronica Live. Twee jaar later verdween de naam Veronica Live en werden de programma’s los van elkaar uitgezonden op RTL 5 (en later Yorin). In 2001 verhuisden de programma’s naar RTL 4, waar ze tot 2007 uitgezonden werden. Vooral de laatste jaren ging het vooral erom dat consumenten zoveel mogelijk een betaald nummer gingen bellen om prijzen te winnen. 

De FIOD-ECD begon in 2007 een onderzoek naar de belspelletjes, omdat ze mogelijk volgens de Wet op de kansspelen niet toegestaan zijn. In diezelfde periode gaf Fons van Westerloo (directeur van RTL Nederland) in het televisieprogramma Rondom 10 toegegeven dat belspellen niet altijd goed te spelen zijn. In september 2007 viel de FIOD binnen bij RTL en SBS om hun belspellen te onderwerpen aan een grondig onderzoek.  De opsporingsdienst zei dat ze zouden zoeken naar bewijsmateriaal met betrekking tot de scenario’s van de belspellen, uitzendschema’s, kosten en opbrengsten van de belspellen, het aantal deelnemers, correspondentie en afspraken.  In het najaar van 2007 werd bekend dat RTL per 1 november zou stoppen met het uitzenden van de belspelletjes. In diezelfde maand werd bekend dat ook SBS Broadcasting, met SBS 6, NET 5 en Veronica zou stoppen met het uitzenden van belspelletjes. Hierdoor waren er voorlopig geen belspelletjes meer te zien op de Nederlandse televisie.

 

Video Call-TV onder Veronica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*