‘100 jaar radio’ over de Tunes Top 100

Wat zijn de mooiste radiotunes uit de eerste eeuw van de radio? Hoe klonk de allereerste tune? Wat is de meest recente radiotune die een plek in de Tunes Top 100 gekregen heeft? En waarom heeft de top 100 geen nummer 1? Donderdag 3 oktober antwoord op al deze vragen als jingleweb.nl (het Genootschap Radiojingles en -tunes) hun selectie van de honderd mooiste tunes uit honderd jaar radio presenteert in Bert op 5 bij de KRO-NCRV op NPO Radio 5.

Bert Kranenbarg praat met Benno Roozen en Jelle Boonstra, samen vormen zij al jaren het Genootschap dat zich inspant om tunes en jingles van radioprogramma’s te verzamelen en te bewaren. Vormgeving die net zo bekend geworden is als de DJ’s en presentatoren van de programma’s waar het om gaat. Uit hun zeer uitgebreide archief met exclusief materiaal hebben ze de Tunes Top 100 samengesteld. Van Candlelight tot de Top 40Radio Tour de FranceJoost mag niet etende Nederlandse ArtiestenrevueOchtendgymnastiek en Ook Goeiemorgen, om een paar willekeurige voorbeelden te noemen.

Waardoor is muziek een goede tune? Dat wordt duidelijk in de uitzending van Bert op 5 aan de hand van legendarische radiotunes. Omdat het onmogelijk is om alle tunes in de radio-uitzending te laten horen en omdat alleen een selecte groep luisteraars net zo gek is van radiotunes als Bert, Benno en Jelle is de hele Top 100 mét toelichting te horen via een speciale podcast. De volledige lijst met luisterlinks naar alle tunes is donderdagavond via jingleweb.nl te vinden.

Iedere donderdagmiddag viert Bert op 5 op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat Bert op 5 wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over Met het oog op morgenDe toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Raden maar en De Stemband (met Kees Schilperoort), ‘Echt oude radio’ met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Cappuccino van Sjors Fröhlich, Radio Tour de France en In de Rooie Haan/Spijkers met Koppen.

Alle portretten zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl en de bekende podcastkanalen.

Bert op 5 met de Tunes Top 100, donderdag 3 oktober 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

5 Comments

 1. Mijn favoriete tune?
  Die van Het Gebouw. Dit VPRO-programma had twee tunes: aanvankelijk ‘Justine’ en later – minder bekend – ‘Going home’ van Mark Knopfler uit de film ‘Local Hero’
  Waarom?
  Omdat dit programma, dat in de jaren 80 en 90 op elke vrijdag van 7 uur ’s morgens tot half 6 ’s middags te beluisteren was, radio op eenzaam topniveau bleek te zijn. Ik mis het nog steeds.

   • Maar in alle eerlijkheid: de meeste luisteraars van nu hebben een aandachtspanne van niet langer dan 5 minuten en de gemiddelde cerebrale conditie lijkt ook wel enigszins achteruit te zijn gegaan. Ik vrees dat zo’n dagvullend programma met die diepgang en toch tevens afwisseling niet meer aangeboden kan worden. Ik ben bang dat de smartphone en de SM de informatieverwerkingsstijlen van het publiek enorm hebben veranderd en eigenlijk verziekt.

 2. Een onmogelijke opgave wellicht maar ik heb er toch maar een top 10 aan gewaagd.

  01 Komo- Asian Minor (Joost Mag Het Weten/Joost Mag Niet Eten -Veronica/NOS ) 1965
  02 Orkest Bruno Nicolai- Justine (Het Gebouw-VPRO) 1984
  03 Les Reed- Man Of Action (Zendertune -Noordzee) 1970
  04 Sid Ramin- Blue Tango (Top 40-Veronica) 1965
  05 Paul Mauriat- 14 Ans Les Gauloises (De Nationale Hitparade- NOS) 1974
  06 Cliff Nobles & Co – The Horse (Drive In Show- Veronica ) 1968
  07 Rein Van Den Broek- Trumpet Cross ( Radio Tour De France – NOS) 1970
  08 Kid Baltan- Sonic Re-entry (a.k.a whirling) ( Ad Bouwman Top 10- Veronica) 1968
  09 Rose Royse- Still In Love ( Avondspits Poplimerick-NOS) 1978
  10 Laurie Johnson- Minor Bossanova (Nachtwacht-TROS) 1973

  • Ik moet toegeven, dat mijn tunesgeheugen niet zo stevig verankerd is, althans: ik zou de tunes wel herkennen, maar weet de titels en namen niet meer. Ik herinner me nog wel dat om 19.10 uur “Joost mag het weten”/”Joost mag niet eten” op Veronica altijd begon met een bewerking van het 1e deel: Allegro molto moderato uit het Concert voor piano en orkest in a klein, opus 16 van Edvard Grieg (1843-1907, Noorwegen).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*