‘In de ‘100 jaar radio’-rubriek van Radio 5 over ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’ en andere écht oude radio

Amusement op de radio begon al voor de Tweede Wereldoorlog. Vanmiddag praat Bert Kranenbarg in ‘Bert op 5′ op NPO Radio 5 met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid over de amusementsprogramma’s die de radio van toen leuk maakten.

‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, ‘Showboat’, ‘Mastklimmen’ en ‘Paul Vlaanderen’.

Bert en Bas duiken diep in het archief en laten prachtige historische fragementen horen. De programma’s werden gemaakt met medewerking van de omroeporkesten. De studio’s zaten voor publiek, die zelfs met een speciale trein naar Hilversum kwamen. En artiesten als Snip en Snap (Willy Walden en Piet Muyselaar) en Willem Parel (Wim Sonneveld) speelden iedere aflevering weer een grote rol. ‘De hamvraag’ komt aan bod en ook nieuwslezer Donald de Marcas in het hoorspel ‘Paul Vlaanderen’ dat tientallen jaren is uitgezonden. Miljoenen luisteraars zaten aan het toestel gekluisterd.

Iedere donderdagmiddag viert ‘Bert op 5’ op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat ‘Bert op 5’ wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ‘Met het oog op morgen’, ‘De toestand in de wereld’ (door mr. G.B.J. Hiltermann) en ‘Raden maar’ en ‘De Stemband’ (met Kees Schilperoort). Alle portretten zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl en de bekende podcastkanalen.

‘Bert op 5’ over écht oude radio, donderdag 9 mei, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*