NEP The Netherlands maakt videocontent lokaal en persoonlijk

Tientallen miljoenen kijkers in Europa konden in februari de Olympische Winterspelen in PyeongChang voor het eerst online volgen met commentaar in hun eigen taal dankzij een nieuwe, slimme oplossing van facilitair bedrijf NEP The Netherlands. Casper Choffat (Manager R&D en Lead System Architect) blikt terug op een geslaagde operatie.

De mediarechten van de Spelen in Zuid-Korea waren voor Europa gekocht door Eurosport, een dochter van Discovery. Voor de opname, bewerking en distributie van de enorme hoeveelheid audio en video die het evenement opleverde, was NEP verantwoordelijk. Al het materiaal werd bijeengebracht op twee plaatsen in Europa, Oslo en Hilversum. Vanuit die hubs werden 26 landen in Europa bediend.

Choffat: “In Zuid-Korea vond elke dag een aantal onderdelen van de Spelen plaats, soms wel dertien stuks op verschillende locaties tegelijk. Op al die plaatsen vonden meercamera-registraties plaats. Prachtig, maar die beelden zijn natuurlijk vooral interessant voor kijkers als er commentaar bij zit. Van oudsher werd dat commentaar verzorgd op locatie. Dat is duur, want je moet er mensen naartoe sturen, je moet faciliteiten huren enzovoorts. Dus lever je commentaar in bijvoorbeeld het Engels, omdat je daarmee een groot aantal markten kunt bedienen. Sommige sporten zijn vooral interessant voor bepaalde landen, omdat ze daar heel populair zijn, zoals schaatsen in Nederland. Daar lever je dan naast Engels ook Nederlands commentaar bij. Maar voor commentaar in andere talen zijn de kosten pittig, ook al zijn er overal in de wereld wel mensen die ook het schaatsen willen volgen en die je zou willen bedienen in hun eigen taal. Daarom hebben we samen met Discovery, het moederbedrijf van Eurosport, gekeken naar een slimme oplossing waardoor we toch die meerwaarde konden bieden: commentaar in je eigen taal.”

Commentaar op afstand
“Onze online oplossing hiervoor hebben we gemaakt voor Eurosportplayer.com, waar abonnees on-demand naar sport kunnen kijken”, vertelt Choffat. “Tijdens de Winterspelen kwam al het audio- en videomateriaal vanuit Zuid-Korea hierheen, ook het commentaar dat daar werd gemaakt. Dat liep via een netwerk dat twee kanten van de aarde omging, voor de zekerheid: als de ene kant iets fout ging, hadden we altijd de andere nog. De feeds kwamen hier centraal binnen, maar ook in de 26 landen in Europa waar Eurosport actief is. Daar hebben ze faciliteiten om een commentaarfeed te kunnen produceren, dat wij in Nederland binnenhaalden. Je hebt dan wel te maken met uiteenlopende vertragingen: commentaar dat uit bijvoorbeeld Italië komt, heeft een andere vertraging dan commentaar dat uit Nederland komt. De feed met de grootste vertraging namen we als uitgangspunt voor het synchroniseren. Het mixen van de commentaartrack met de International Sound, het evenementgeluid uit PyeongChang hebben we volledig geautomatiseerd gedaan, met een zeer positief ontvangen eindresultaat. De capaciteit van het systeem is onbeperkt: het kan in zoveel talen als je wilt. Het scheelt veel in de kosten. Vroeger werd dit werk gedaan door een audio-operator per taal. Voor de afgelopen Olympische Winterspelen hadden we te maken met 50 unieke commentatoren, theoretisch zouden we dus 50 audio-operators nodig hebben gehad. Door het mixen te automatiseren waren er maar 2 audio-operators nodig, die een monitoringsfunctie hadden.”

Om beelden van commentaar te voorzien, hoeft een commentator al lang niet meer per se op locatie aanwezig te zijn. En voor wie zelf geen faciliteiten heeft, biedt NEP The Netherlands een unieke oplossing: een complete commentaarbox in een koffer. Choffat: “Die koffer sturen we dan naar je op. Het is een plug-and-play systeem: je hebt alleen elektriciteit en een internetverbinding nodig. Je krijgt dan automatisch onze videostream met de audio die erbij hoort, en je kunt commentaar gaan geven. Al met al is onze oplossing een unieke manier om een evenement voor elke markt te lokaliseren. We kunnen overigens nog meer toevoegen, zoals grafische overlays op het beeld, toegesneden op een bepaalde regio. Denk aan advertenties, die voor die regio relevant zijn. De volgende stap is personalisering, waar we op dit moment volop mee aan het testen zijn. Technisch kunnen we het, maar er zitten kosten aan en er moet wel een markt voor zijn. Je krijgt dan op bijvoorbeeld je smartphone graphics te zien of audio te horen die voor jou interessant is, op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Voor de Winterspelen in Zuid-Korea hebben we hier op het Media Park voor Eurosport in Nederland een greenscreen studio gebouwd, met een decor waardoor het leek alsof je in PyeongChang zat. We kunnen ook in een uitsnede uit dat decor op jouw smartphone content weergeven, die is aangepast aan jouw eigen voorkeuren, zodat je bijvoorbeeld je favoriete sporter ziet of een Twitterfeed die je interessant vindt. De mogelijkheden daarvoor zijn grenzeloos.”

Mediabank
NEP maakt hierbij gebruik van een platform in de cloud, de Mediabank. “Dat is een Media Asset Managementsysteem van ons zusterbedrijf NEP Norway”, legt Choffat uit, ”waar alle content in terecht komt. We kunnen tot 60 kanalen tegelijk opnemen en het materiaal op tijdcode nauwkeurig voorzien van metadata, informatie over bijvoorbeeld wat je ziet, wie je ziet en ga zo maar door. Dat maakt het makkelijk om in die enorme hoeveelheid materiaal te zoeken: de Winterspelen leverden ons 500 terabyte mediamateriaal op. Op basis van de metadata bij het materiaal kunnen we bijvoorbeeld automatisch clips maken, die lopen van kort voor het hoogtepunt waar de clip om draait, tot kort erna. Die clips kunnen we centraal distribueren, zodat ze lokaal voor beschikbaar zijn voor montage en uitzending. Tijdens de afgelopen Winterspelen hebben we dat voor het eerst gedaan, voor 26 Europese landen. Uniek.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*