47 jaar terug: De 1e tv-uitzending in kleur

De kleurentelevisie werd in Nederland geïntroduceerd op 21 september 1967. De eerste uitzendingen in kleur werden uitgezonden vanaf de electronicabeurs Firato. Er werd echter niet direct in kleur baar de Nederlandse huiskamer uitgezonden. Op 1 januari 1968 – precies 47 jaar geleden- werden kleurenuitzendingen definitief doorgevoerd.
 

NTS oefende druk uit op de overheid om officiële kleurenuitzendingen toe te laten. De Nederlandse regering stelde zich aanvankelijk nog afwachtend op. Dit kwam vooral door de kosten. NTS had namelijk veel geld gevraagd om voorbereidende maatregelen te treffen (studio’s, apparatuur en zenderpark moesten worden omgebouwd). Tevens twijfelde men of de Nederlandse consument wel massaal de prijzige kleurentelevisie-ontvangers zou aanschaffen. In januari 1967 gaf de regering akkoord en kon de NTS in oktober dat jaar beginnen met experimentele uitzendingen. 
Maar de NTS was er klaar voor en zo kon al in september 1967 het eerste kleuren¬programma worden uitgezonden. De kleuren¬reportagetrein stond bij de RAI in Amsterdam. 

De definitieve invoering van kleurentelevisie was op 1 januari 1968 een feit. De kleurenuitzendingen namen een grote vlucht aan het begin van de jaren 70. Was na oktober 1967 nog maar 11 % van het gemiddelde weekaanbod in kleur ( de prijs was toen nog bijna 3.000 gulden!),  in 1970 was dat al 33% en in 1974 87%. 

 

 

 

 

Philips legt de werking van de kleuren televisie uit (1967): 

 

3 Comments

  1. Bij die definitieve invoering van de kleurentelevisie op 1 januari 1968 ging het waarschijnlijk om een juridische status. Het was na deze datum niet veel meer dan de kleuren-reportagetrein wat vaker gebruiken en voor enkele programma’s 16 mm kleurenfilm gebruiken. Verder in 1967, 1968 en 1969 vooral Amerikaanse tv-series en niet te vergeten het Britse De Wrekers in kleur. De merken Körting en Metz boden in 1967 een kleurentelevisie met 63 cm beeldbuis aan voor 2500 gulden! Overigens geen slechte merken. De eerste vaste studio voor kleurentelevisie was er pas in het najaar van 1968.

  2. In het oosten van het land kon ook de Duitse TV in kleur al iets eerder worden ontvangen, ik denk dat daar de koop van een dure kleuren TV wat aantrekkelijker was.
    In aug 68 kwamen we in Ned, Doetinchem, en moesten een nieuwe TV kopen. Even is kleur overwogen maar een K7 (Philips) was toen 3000 gulden. Toch maar een klein Z/witje, ook nog 400 gulden. In de straat was 1 KTV aanwezig.

    • Je moest er inderdaad de Duitse televisie kunnen ontvangen om redelijk wat programma’s in kleur te kunnen zien. In het midden van het land was sinds januari 1965 de Duitse televisie wel te ontvangen, dit via de vernieuwde en versterkte tv-zender Kleve op kanaal 46, alleen het ARD-programma. Een echt hoge antenne was in de omgeving van de stad Utrecht niet nodig, wel een UHF-antenne met minimaal 16 dB versterking en een antenneversterker. In het begin van de zomer van 1967 waren op de Duitse televisie in de ochtenduren al proefuitzendingen in kleur, toen stonden er ook al kleuren-tv’s in de (Nederlandse) winkels. In september 1968 kwam er de tv-zender Wesel nog bij met het ZDF-programma en twee jaar later het derde programma. De ontvangst was net iets minder dan die van Kleve. Vanaf juni 1969 hadden we al kleurentelevisie, een Loewe Opta F900, die eerst een klein jaar bij mijn tante had gestaan. Een te lang verhaal voor deze plek.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*