Luisteraars vullen jubileumuitzending De Sandwich

In januari bestaat radioprogramma De Sandwich 20 jaar. Zondag 4 januari is van 10 tot 12 de jubileumuitzending te horen op NPO Radio5 Nostalgia. Muzieksamensteller Angelique Stein grijpt het moment aan om reuring te creëren. “In onze hoogtij dagen op Radio 2 hadden we soms wel een half miljoen luisteraars”, verklaart ze. “Dat is op Radio 5 moeilijker. Dat kan niet iedereen vinden.”

 

Studio Radio2Reuring creëren is goed gelukt. Stein vroeg de luisteraars te vertellen over de muziek die ze via De Sandwich hebben ontdekt. “Dat zijn talloze mails, Facebook-berichten en brieven geworden. Het overtreft eigenlijk mijn stoutste verwachtingen.” Met die herinneringen van luisteraars kan ze de hele uitzending vullen. Ze hoeft zelf niet meer op zoek naar muziek. 

“In mijn omgeving was de reactie: ‘Wie weet dat nou nog?’ Ik verwachtte dus niet veel respons”, vertelt Stein. “De hoeveelheid reacties leert dat mensen dus klaar zitten met pen en papier. Nu is het makkelijker een titel te vinden met een playlist online, maar in het begin hadden we dat niet.” Lachend voegt ze toe: “De NPS-publieksvoorlichter werd vaak sufgebeld. Hij weet nog precies de titel en zelfs het label van een nummer van een Noorse zangeres waar veel naar gevraagd werd.”

En dan was er nog de vrouw die een afslag op de A9 miste, tijdens een rit die ze notabene wekelijks maakte, omdat ze een titel opschreef. “Dat verbaasde me echt dat ze dat nu nog kon vinden, het was klezmer, niet echt makkelijk opschrijven.” In het gastenboek op de site valt te lezen dat luisteraars ook andere manieren hebben om titels te achterhalen: neuriën voor een smartphone-app die dan de titel detecteert.

“Veel mensen zijn ook naar concerten gegaan, omdat ze een artiest bij ons voor het eerst hoorden”, voegt Stein toe. “Jeroen Zijlstra, Gerard van Maasakkers, Maarten van Roozendaal, Alex Roeka. De betere Nederlandse muziek. Dit en de wereldmuziek is wat de mensen zich het meeste herinneren.”

Angelique Stein werkt al vijftien jaar als muzieksamensteller voor De Sandwich, de eerste samensteller was Len Doens. Stein vindt vooral de zoektocht naar bijzondere muziek leuk, “iets proberen te ontdekken. En ik programmeer ook zo dat Jacques (Klöters, de presentator, SV) er wat mee kan, met al zijn kennis. Hij vertelt over de muziek en zijn herinneringen bij artiesten.”

De Sandwich ontstond bij de horizontalisering van Radio 2 in januari 1995. Al vanaf het begin is Jacques Klöters de presentator. Het programma werd door de NPS in twee gedeeltes uitgezonden, een uur voor en een uur na het programma Muziekmozaïek van Willem Duys. Als ‘sandwich’ rond het programma. Toen Willen Duys stopte en Robert Long het tussenuur overnam, ging zíjn programma ‘Mezzo’ heten, Italiaans voor ‘midden’. In 2003 nam de AVRO het programma over en werd het een programma van drie aaneengesloten uren. In 2010 ging Radio 2 verjongen, De Sandwich paste daar niet bij en dus verhuisde het programma naar Radio 5.

De term ‘sandwich’ slaat overigens niet alleen op de onderbroken uitzendingstijd, het is ook een term die muzieksamenstellers gebruiken. “Een moeilijker liedje tussen twee toegankelijkere nummers draaien”, legt Stein uit. 

Over de foto:
Genomen in de NPS-tijd. Hanneke Kappen presenteert het programma voorafgaand aan De Sandwich en is te zien achter de ruit. Op de voorgrond links: technicus Beer Gertenbach, rechts van hem, op de rug gezien, regisseur Lidy Meijers en, wachtend aan de balie, presentator Jacques Klöters en muzieksamensteller Angelique Stein.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*