Yves Gijrath en Erik de Vlieger starten ‘eerste betaalde podcastcommunity van Nederland’

Mediaman Yves Gijrath en ondernemer Erik de Vlieger starten vrijdag 26 maart 2021 hun eigen podcastplatform. Het is volgens hen de eerste betaalde podcastcommunity van Nederland.

lnmiddels luistert meer dan de helft van alle Nederlanders naar podcasts. Steeds meer podcastmakers testen bonuscontent tegen betaling, maar niet een platform nam de baanbrekende stap om alle podcasts in een membership te gieten.

Yves Gijrath en zakenvriend Erik de Vlieger doen een gewaagde pioniers-zet met de lancering van hun nieuwe beweging DE KAPITEINENLIJN; het podcastplatform voor luisteraars die op zoek zijn naar een ander geluid, waardoor content en vindbaarheid niet meer afhankelijk zijn van grote techreuzen zoals Youtube, Spotify, Itunes of Soundcloud.

De podcast ‘1-2-tje met Yves’ trekt momenteel gemiddeld 400.000 luisteraars per maand. Vanaf vrijdag 26 maart heeft de serie een nieuw ‘huis’, of beter gezegd een nieuw ‘schip’: Dekapiteinenlijn.nl

Gijrath: ‘De Kapiteinenlijn is een nieuwe beweging. Zie ons maar als de Nederlandse Bellingcat’. De afgelopen maanden hebben Erik en ik de ene na de andere onthulling gedaan. Wie onderdeel wil zijn van de groeiende beweging va n andersdenkenden en de populaire podcasts wilt beluisteren, kan zich vanaf vrijdag 26 maart 2021 registreren als ‘kapitein’. Het betaalde membership geeft je toegang tot de wekelijkse, nieuwe afleveringen van The GYGS met Gijrath & de Vlieger, het archief met ruim 125 bijzondere gasten en de gesprekken met de ‘Uitblinkers’ van de week. Binge listening kan ook: de gehele podcastbibliotheek van de ‘1-2’tjes met Yves’ zijn toegankelijk voor ‘de kapiteinen’. Gijrath: ‘De leden krijgen in juni 2022 ook toegang tot een ‘Kapiteinenfestival’. Een levende versie van de podcast met muziek, food en unieke content.’ De Vlieger: ‘We hebben hoge verwachtingen van ons initiatief. Onze beweging heeft grote behoefte aan een ander geluid.’ Gijrath: ‘We gaan als eerste laten zien dat member-based podcastcommunities de toekomst hebben.’

15 Comments

 1. Wat een idioot hoog bedrag voor zo’n podcast. Ik wens ze veel succes met hun hebberigheid. Dat niet de hele wereld gratis is, snapt iedereen, maar dit bedrag is erg hoog in verhouding tot de kwaliteit van de podcast.

 2. Ik heb te weinig tijd om te luisteren naar podcasts en te kijken naar video’s. Lezen gaat nu eenmaal veel sneller en je kunt makkelijker iets terugvinden.

  Ik vind het jammer dat jullie je onthullingen in de eerste plaats als podcast doen. Daarna komt het dan mondjesmaat op Twitter naar buiten.
  Politiek relevante zaken zouden publiek moeten zijn en dus niet achter een betaalmuur gestopt. Ik hoop dat het korte tijd na de podcast publiek op schrift komt.

  • Kijk 100 euro is voor jullie misschien niks maar voor veel mensen is dat 1 week eten. Jammer dan jullie in de zelfde val trappen als veel politiekers. Niet weten wie jullie publiek is.

   • Haha, jij kan eten van 100 euro per week? het Nibud begroot dat op 200 euro per maand, maar dan niet voor één persoon, maar voor een heel gezin van vier personen! Nou ja, je heet niet voor niets Rich! 🙂

    Tja en dan die podcast van twee oproerkraaiers en complotdenkers, ik luister er gratis al niet naar, ook niet als er ik geld toe voor kreeg. Maar goed, de rijken willen rijken worden, ze doen maar, maar bij die cijfers dat The GYGS gemiddeld al 400.000 luisteraars per maand trok, zet ik toch wat vraagtekens. Nu is die podcast al wekelijks, dus vier maal per maand te horen, maar deze podcast komt nergens voor in best beluisterde podcast-lijstjes, zoals in de Nederlandse podcast Top 100-charts. Dus …

    Maar hoe dan ook, ze zullen met deze betaalde podcast alleen maar veel minder luisteraars trekken en dat vind ik sowieso al een hele winst.

 3. Mensen die zeggen dat de podcast
  Van yves en erik op geld is belust
  Snappen er niet veel van wat de bedoeling van het lidmaatschap
  Inhoud !!!

  • Kunt u het uitgaan voor me?. want ik begrijp niet waarom t zoveel moet kosten. Weet ook zeker dat ze zo geen 400.000 luisteraars gaan houden.. Als de helft blijft levert dat per jaar 20miljoen op.. is dat echt nodig? ik vond het ook erg uit de hoogte de manier waarop zij bepalen dat €99 niet veel is.. doet me denken aan politiek Den Haag hoe die beslissen over mensen die maar een minimaal inkomen hebben. Beneden peil.

 4. Echt heel jammer dat ik nou zou moeten betalen om naar jullie te kunnen luisteren. Heb jullie potcast sinds een paar weken ontdekt, en zag elke week uit naar jullie gesprek.
  Heerlijk zaterdag ochtend rond 6 uur zat ik te genieten van jullie gesprek.
  Maar begrijp dat dat nu verleden tijd is 😒 heel jammer…. BALEN ‼️

 5. Ik vind het een heerlijke podcast, fijne lange gesprekken met humor en emotie. Soms de diepte in soms niet.. Goede research.. info over zakelijke dingen waar ik niks van weet, gesprekken met kopstukken uit zakenwereld, interessant

  Maar waarom nou toch ineens iedereen laten betalen?. Verwachten jullie dat minimaal de helft van de luisteraars dit gaat betalen dus 200.000 x 100 per jaar , is huh…. 20 miljoen?? Serieus? Nou succes ermee.. maar er zijn wel meer goede podcast op Spotify. Maar ik zal jullie erg missen dat wel. Erg erg jammer en onbegrijpelijk.. Het is me ook onduidelijk waarom dit nodig is.. jullie hebben toch alle vrijheid zonder censuur in de podcast.. waarom dan een eigen kanaal.. jullie houden zo een zeer selectief publiek over.. zo bereik je beduidend minder mensen. Niet slim….

 6. Helaas. Zoveel geld. Luisterde al maanden. Zo worden ook hier de rijken rijker en de armen armer. Kom rond van 20 euro per week heren.

 7. Ik wil alleen naar jullie podcast kijken verder hoef ik niets van jullie club,ik kan niet eens Internet bankieren en ben 77 jaar Hoe moet ik dit doen?

 8. Hoewel ook ik eerst tegen de betaalmuur was (wennen), ben ik uiteindelijk toch overstag gegaan. Nu kom ik er pas achter dat de podcast zeer veel waarde heeft. Ik zeg met liefde kranten en televisie abonnementen op, om mijn media ontspanning uit de podcast te halen. Snap volledig dat ze een bedrag vragen, want het is geweldig opgezet middels website en de kostbare tijd van de hosts. De content is uniek, kan er om lachen en het vrolijkt mij enorm op. Zie nu pas u spuugzat ik de mainstream media al jaren was. Deze geweldige podcast is gewoon een verrijking

1 Trackback / Pingback

 1. Yves Gijrath | nl.linkedin.com - Inlog NL

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*