Winnaar NS Publieksprijs 2022 bekendgemaakt in EenVandaag

De winnaar van de NS Publieksprijs 2022 wordt bekend gemaakt in het programma EenVandaag op NPO 1. Het actualiteitenprogramma van AVROTROS verbindt aan de uitreiking een groot onderzoek uitgevoerd door het EenVandaag opiniepanel naar lezen en leesgedrag. Pieter Jan Hagens is de presentator van de speciale uitzending van EenVandaag op woensdag 16 november waarin bekend wordt wie De NS Publieksprijs wint. 

Het Opiniepanel onderzoekt onder meer hoe het lezersgedrag zich na de coronapandemie heeft ontwikkeld. Wordt er meer gelezen omdat mensen vaker thuis zijn (geweest)? Welke voorkeur voor genres zijn er en zijn deze veranderd? Wordt er meer of minder gebruik gemaakt van digitale middelen bij lezen? Op deze en meer vragen geeft de uitslag van het onderzoek antwoorden in EenVandaag.

De prijs voor het beste boek wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Voor de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt, wint de titel boek van het jaar. De zes Nederlandstalige boeken, waarvan de nominaties op 19 oktober bij EenVandaag gepresenteerd worden, behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2021 tot 1 juli 2022).  De NS Publieksprijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro, een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card eerste klas en reclame voor het winnende boek op de schermen in treinen van de NS.

Het boek Ik ga leven van Lale Gül won de NS Publieksprijs 2021 en is daarmee het Boek van het Jaar 2021. Eerder wonnen ook onder anderen Rutger Bregman, Martine Bijl en Hendrik Groen. Ook niet genomineerde titels kunnen in aanmerking komen voor de titel boek van het jaar. De prijs wordt sinds 1987 uitgereikt.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘‘De NS Publieksprijs gaat over boeken die heel Nederland laten lezen. De schrijvers van deze boeken verdienen dan ook de grote eer die bij deze prijs hoort. Juist daarom is het zo waardevol dat het populaire en door velen bekeken nieuws- en actualiteitenprogramma 1Vandaag de genomineerden en later de winnaar bekend gaat maken, samen met een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel naar de leestrends van Nederland. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek, en natuurlijk naar de winnaar van de prijs voor Beste Boek van het Jaar 2022!’’

Uitzending: woensdag 19 oktober (nominaties) om 18.15 uur op NPO 1 en woensdag 16 november (bekendmaking prijs) om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*