Willibrord Frequin overleden

Zojuist is bekendgemaakt dat de voormalig Brandpunt-journalist Willibrord Frequin op 80-jarige leeftijd is overleden. 

Al enige tijd was bekend dat hij niet lang meer te meer te leven had door een ernstige vorm van Parkinson.

Frequin werd geboren als oudste kind van Louis Frequin, die lange tijd hoofdredacteur was van het dagblad De Gelderlander. Hij groeide op in Nijmegen. Op school bleef hij herhaaldelijk zitten. Ten slotte werd hij naar een kostschool (het Canisius College (internaat)) gestuurd. Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen. Hij werd vooral bekend als reporter voor KRO’s Brandpunt. In die hoedanigheid ontmoette hij onder anderen paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks vroeg wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire.

Frequin werd in 1989 bij Brandpunt ontslagen, nadat commotie was ontstaan omdat Frequin een reportage over de handel in menselijke lichaamsdelen in scène zou hebben gezet (de hoofdenaffaire). Frequin bleef tot en met 1993 in vaste dienst bij de KRO. In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL 4, RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. Dit laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld. Persiflages van zijn optreden en achtervolgingen verschenen in Kopspijkers en Koefnoen.

Tussen 1996 en 2003 maakte Frequin ook Ooggetuige en Toppers. Frequin werkte een jaar als columnist voor het weekblad Panorama. Eind november 2015 verscheen zijn laatste column. In 2018 werkte Frequin met onder anderen Gerard Cox, Barrie Stevens en Peter Faber mee aan het RTL-televisieprogramma Beter laat dan nooit. In het programma gingen de vier heren een maand lang samen op reis. De samenwerking werd in 2020 hervat voor een tweede seizoen. Op 3 januari 2022 maakte Frequins oud-collega Fons de Poel bekend bezig te zijn met een biografie over Willibrord Frequin. Op 9 februari 2022 werd dit boek, “Verlegen vlegel”, in bijzijn van Frequin, gepresenteerd in het programma Beau op RTL 4. Voor het boek interviewde De Poel onder andere Angela de Jong, Fons van Westerloo, Sven Kockelmann en René van der Gijp. Op 29 januari 2022 onthulde Frequin in een interview met de Telegraaf dat hij leed aan de ziekte van Parkinson (vasculair parkisonisme) en hartfalen en waarschijnlijk nog slechts enkele maanden te leven heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*