Willem van Kooten en Erik de Zwart in Wall of fame van Beeld en Geluid

Radioprogramma Top 40 is vrijdag 16 juni geëerd met twee glasplaten in de Wall of Fame van Beeld & Geluid in Hilversum. Het portret van Mister Top 40 Erik de Zwart, tevens voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, is opgenomen in de Wall of Fame. Naast De Zwart is ook een glasplaat van oprichter Willem van Kooten te bewonderen. Aanleiding voor de onthullingen was de toekenning van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon aan de Top 40 in 2021.

Eerdere winnaars van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon zijn Ischa Meijer (1995), het Metropole Orkest (1998), het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen (2016), Tineke De Nooij (2018) en Hans Hoogendoorn (2022).

De jury van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon roemt de Top 40 onder meer om zijn standvastigheid. Ondanks tegenslagen in 1974 (het verbod op Radio Veronica) en in 1992 (de oprichting van de concurrerende Mega Top 50) is de Top 40 altijd overeind gebleven. Het juryrapport noemt de lijst een overlever, die weet mee te gaan met zijn tijd, en die zich kenmerkt door zijn herkenbare vormgeving en de strakke presentatie.

De Zwart was in twee periodes presentator van de hitlijst. Tussen 1989 en 1992 namens Hilversum 3 en van 1993 tot 2002 als diskjockey van Radio 538. Sinds 2006 is hij de voorzitter van Stichting Nederlandse Top 40. Begin dit jaar startte De Zwart een nieuw radioprogramma over de historie van de hitlijst, Top 40 Hitdossier (Omroep MAX), dat wekelijks te beluisteren is op NPO Radio 5.

Van Kooten was de oprichter en eerste presentator van de Top 40. Hij kwam op het  idee voor een hitparade tijdens een reis door de Verenigde Staten. Op 2 januari 1965 was de eerste aflevering te horen bij Radio Veronica.

9 Comments

 1. Zeer terecht , Willem van Kooten, de grondlegger die het hele Hilversumse radiolandschap veranderde. hij was de man van klits klats klandere van de ene hit naar de andere. Hij wist door zijn reis naar Amerika 1964, wat de trend was bij de Amerikaanse radiozenders, en maakte van Veronica de beste zender ooit met de top 40 die 2 januari van start ging met op nr 1 The Beatles -I feel fine , en de horizontale programmering .

 2. Terecht dat Willem van Kooten ook geerd is ! Als hij het niet begonnen was op 2 januari 1965 was er nu geen Top 40. En Willem heeft een onnavolgbare bijdrage geleverd aan het Nederlandse radiolandschap.

  • Ik denk Juul dat er dan echt wel een Top40 zou zijn geweest alleen was Willem dan niet degene die het in Nederland heeft geintroduceerd.

   • Ja Dave, natuurlijk, maar zo lust ik er nog wel een paar. Maar laat onverlet dat Willem een onavolgbare bijdrage heeft geleverd met de Top 40 introductie. Ik weet niet of “jij er toen al was” maar het was een zooitje die programma’s met hits voor “tieners en twens” op de Nederlandse radio.

    • Ik ken de verzuilde ellende nog maar jij bent uiteraard iets ouder dan ik. Het moet in die tijd spannend zijn geweest. Trip naar New York radio-cassetterecorder mee en zoveel mogelijk opnemen. Tom vertelde me, nog altijd een recorder mee te nemen als ie weer een tripje ging maken. Dat Willem de Top40 naar ons land heeft gehaald is mooi maar als hij dat niet had gedaan had kort daarna iemand anders het wel gedaan. Mijn bewondering gaat meer uit naar zijn kwaliteiten als dj. Van dit soort zijn er in ons land helaas te weinig.

     • Ja ik ben uit 1947 Dave. Ik heb “moeders wil is wet” nog mee gemaakt. hi
      Ben nog op de fiets naar Herman Stok geweest voor een opname van “Tijd voor Teenagers”. Natuurlijk als Willem het niet gedaan had was er wel iemand anders geweest. Maar of dat bij de “zuilen” zou geweest zijn? Ik betwijfel het. Heel ele jaren later ging Felrix iets doen bij de NOS volgens mij.
      Maar goed van Kooten was een “kanjer”. Hij heeft mij nog aangenomen……………hi
      Woont nu in Portugal en daar kom ik niet meer vandaan mailde hij mij afgelopen weekend.
      Gelijk heeft ie.

 3. Willem van Kooten oftewel Joost den Draaier, dat was een van de 1e echte dj’s en nog nooit geëvenaard laat staan overtroffen. Wat kon die man praten en improviseren!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*