Welke isolatie is het beste voor een sandwichpanelen dak of gevel?

Sandwichpanelen zijn innovatieve bouwelementen in de bouwindustrie. Ze bestaan uit twee metalen platen met daartussen een isolerende kern en combineren uitstekende isolatie-eigenschappen met een aanzienlijke sterkte en duurzaamheid. En dat terwijl ze toch verrassend lichtgewicht zijn, wat ze ontzettend handig maakt om mee te bouwen. Geschikt voor zowel daken als gevels, de veelzijdigheid van sandwichpanelen is evident in verschillende soorten gebouwen, van industriële gebouwen en distributiecentra tot moderne kantoren en stijlvolle woningen. Om hun potentieel te maximaliseren, moet alleen wel de juiste isolatie gekozen worden. Maak hier kennis met enkele belangrijke eigenschappen van de verschillende soorten isolatiemateriaal in daken gemaakt van sandwichpanelen.

Soorten isolatiematerialen

Het isolatiemateriaal kiezen draait niet alleen om de thermische prestaties, maar ook om de algehele duurzaamheid, functionaliteit en structurele integriteit van het gebouw. De meest voorkomende soorten isolatiemateriaal zijn als volgt: 

  • Polyisocyanuraatschuim (PIR): Bekend om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en is tevens lichtgewicht. PIR schuim heeft een lange levensduur en behoud de isolatie-eigenschappen met de tijd. Qua duurzaamheid wordt er steeds meer gerecycled PIR schuim gebruikt.
  • Steenwol: Biedt zeer goede brandwerende eigenschappen evenals geluidsisolatie. Steenwol is zowel duurzaam als milieuvriendelijk. Het is alleen wel zwaarder dan schuimisolatie, wat een uitdaging kan zijn bij sommige toepassingen.
  • Glaswol: Vergelijkbaar met steenwol op het gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie. Glaswol is echter lichter en vaak goedkoper, wat het minder effectief maakt in termen van thermische isolatie in vergelijking met PIR. 
  • Geëxpandeerd Polystyreen (EPS): Dit is een lichtgewicht en kosteneffectief isolatiemateriaal. Het kent redelijke isolatie-eigenschappen, maar is minder effectief dan PIR en heeft een lagere brandweerstand.

Elk van deze materialen staan bekend om unieke eigenschappen die relevant kunnen zijn voor specifieke toepassingen in een bouwproject. De uiteindelijke keuze hangt af van factoren die breed uitgemeten moeten worden, waaronder gewenste isolatiewaarde, budget, brandveiligheidseisen en milieuvriendelijkheid.

Hulp nodig? SAB-profiel helpt graag verder 

Kortom, sandwichpanelen daken en gevels behoeven een zorgvuldige overweging van het isolatiemateriaal. Voor professioneel advies, hoogwaardige sandwichpanelen en alle benodigdheden en expertise onder één dak, neem gerust contact op met SAB profiel. Zo ben je gegarandeerd van de beste isolatieoplossing voor je bouwproject. Voor een duurzaam, efficiënt en esthetisch aantrekkelijk dak waar je alle kanten mee op kunt, geheel op maat gemaakt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*