Wat blijft na de dood van Clairy Polak?     

De nacht van zondag 24 december 00:00 uur op NPO Radio 1 en op NPO Luister.Ter afsluiting van het jaar verschijnt er op 24 december een bijzondere aflevering van de podcast Wat blijft. Over Clairy Polak, een van de scherpste interviewers van Nederland. Ze presenteerde o.a. Nova, Buitenhof en de afgelopen dertien jaar Het Filosofisch Kwintet. Wat heeft zij betekend? En wat laat zij na? Lotje IJzermans volgt haar spoor terug met collega-journalist Jeroen Pauw, vriendin en filosoof Daan Roovers en goede vriend Bo van der Meulen. 

Als interviewer was Clairy Polak geliefd, bewonderd maar ook gevreesd. Haarscherp wist ze zin van onzin te scheiden, dikwijls met een nauwelijks verhulde glimlach en licht spottende ogen. ‘Ze kon een kwestie helemaal afpellen,’ vertelt collega Jeroen Pauw. ‘Als een politicus wollige taal gebruikte, prikte zij daar feilloos doorheen. Met humor, een frons, en een betoverende blik erbij.’  Clairy Polak deelde niet veel over haar privéleven. Niemand wist dat ze ziek was. Maar, zegt vriendin Daan Roovers, je moet dat niet zien als eenzaamheid. ‘Ze voelde zich fundamenteel alleen staan in het leven. Maar dat is niet hetzelfde als eenzaamheid denk ik. Ze vond het belangrijk om haar eigen leven te besturen. Soevereiniteit was voor haar een manier van leven.’ 

Over Wat blijft 
Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? In de podcast Wat blijft volgen interviewers het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?  Naast een podcast, duikt presentator Lara Billie Rense op NPO Radio 1 elke zondagnacht in bijzondere en actuele levensverhalen, en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend. Ook staat Lara Billie samen met luisteraars stil bij wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet. 

De podcast-aflevering over Clairy Polak is te horen op 24 december, om 00:00 uur in het NPO Radio 1 programma Wat blijft en eerder die dag al te beluisteren via de podcast app van NPO Luister.

6 Comments

  1. Bovenal was zij ’n geweldig lieve en betrokken vrouw,,,,,én ’n fantastische collega bij het Oog, waar ik vele jaren met haar werkte……’n prachtige stem die ongezien (radio hè) betoverend of vilein kon zijn…..gewoon ’n geweldige vrouw .

  2. Vlak voor haar overlijden was ze te gast bij “Spraakmakers”. Ongelofelijk hoe scherp ze nog steeds naar dingen keek – ik dacht toen; die hoor ik liefst elke dag weer voor de duiding. Wist niet dat ze ziek was.
    Groot verlies in het mediacircus, zeker vandaag de dag.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*