Warme ontmoetingen op reünie Wereldomroep

Op zaterdag 21 mei 2022 keken 250 medewerkers van de Wereldomroep terug op het feit dat wegens bezuinigen er 10 jaar geleden een einde kwam aan de uitzendingen die wereldwijd voor Nederlanders in den vreemde werden uitgezonden. Dat gebeurde in het voormalige gebouw, dat nu gebruikt wordt door de AVROTROS.

“Niet om verdrietig of boos te kijken, maar om te vieren dat wij die tijd bij die mooie omroep  volop hebben meegemaakt” zegt Peter Veenendaal, de toenmalige chef van de Nederlandstalige afdeling. Hoe is zijn idee voor de reünie ontstaan? “Wat eigenlijk de doorslag gaf voor mij is dat ik een half jaar geleden een bezoek had gebracht aan een dierbare collega, Peter van Beem. Hij was ernstig ziek (inmiddels ook overleden, red.). Hij dacht dat hij nog een jaar te leven had en zei dat hij met zo’n reünie een mooie aanleiding had omdat te doen”.

Hoe verklaart Veenendaal dat het zo makkelijk was om dit te organiseren? “Het belangrijkste voor mij en voor iedereen hier is dat het zo’n bijzonder bedrijf is geweest. Uitzendingen in 10 talen, 80 nationaliteiten die hier rondliepen. Dat missen we nog steeds en we proberen vanavond een beetje dat gevoel terug te krijgen”.

“10 jaar is een prachtig moment, maar 15 jaar klinkt al minder. Dit is een prachtige afsluiting”.

Peter Veenendaal

FACEBOOK
De social media speelden daarbij een belangrijke rol. Er is een speciale Facebookgroep, waar oud-medewerkers op terecht kunnen. “Mensen blijven daardoor makkelijker op de hoogte van waar ze zijn en wat ze doen. Die groep is onmisbaar geweest om dit allemaal voor elkaar te krijgen”.

Wat bindt de ex-WO medewerkers zo?  “Het was een bedrijf waar heel veel kon en waar je niet zoveel werd afgerekend op kijk- en luistercijfers, zoals bij andere omroepen. Er was ruimte om nieuwe dingen uit te proberen”. Veenendaal mist het werk wel. “Ik word nog wel eens wakker uit een droom dat ik weer eens een mooie radio-uitzending heb gemaakt. Dat is echt zo”. Hij is nu senior videoredacteur bij een klein videoproduct bedrijf in Hilversum, samen met veel oud-journalisten.

OEKRAINE
“Ik kan nu niet wachten om die mensen die ik terugzie weer te ontmoeten. We hebben een mooi programma voor de avond bedacht. Er is “livemuziek, we praten met leidinggevenden van toen en staan stil bij ongeveer 30 collega’s, die ons de afgelopen 10 jaar zijn ontvallen. We maken een rondje langs de verschillende taalafdelingen en we hebben aandacht voor de korte golf.  Het zou goed zijn om zoiets weer op te richten als je kijkt met wat er in Oekraïne gebeurt”.

Er zijn ook mensen die na het ontslag bij de Wereldomroep totaal iets anders zijn gaan doen. Zoals een televisie chef die een ijssalon is begonnen, twee technici die een restaurant zijn gaan runnen en een medewerker die nu buschauffeur in Duitsland is. Zijn verhaal stond al eerder in Spreekbuis.     Komt er nog een reünie in de toekomst?                             


FRANS REGTIEN


Impressions from RNW 10 Years later party May 21st 2022, Witte Kruislaan 55, 1200JG Hilversum from Critical Distance on Vimeo.

1 Comment

  1. Goh, wat leuk. Nog steeds jammer dat het bedrijf de nek om is gedraaid door de PVV en VVD in samenwerking met de Teelgraaf.

    Mooie reunie allen !!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*