Waarom een boottocht door de grachten van Amsterdam zo leerzaam is voor kinderen

Een boottocht door Amsterdam is niet alleen leuk, maar ook verrassend leerzaam voor kinderen. En het mooie is dat ze vaak niet eens doorhebben dat ze iets leren. Geen droge klaslokalen of saaie boeken, maar gewoon gezellig op een boot in de zon met een gids vol leuke verhalen. Klinkt veel beter dan een standaard geschiedenisles, toch? Vooral voor schoolreisjes is dit echt een topactiviteit: een dag vol plezier en ontdekkingen tijdens de rondvaart Amsterdam.

Geschiedenis die je echt tot leven brengt

Tijdens zo’n canal tour Amsterdam komt de geschiedenis tot leven. Geen droge jaartallen, maar verhalen over hoe de grachten zijn ontstaan, wie die rijke koopmannen waren en wat het Anne Frank Huis daarbinnen betekent. Tegenwoordig hebben ze allemaal een telefoon en kunnen ze ook veel opzoeken, niet voor niets is het telefoongebruik de afgelopen jaren onder jongeren toegenomen. Ze kunnen vragen stellen aan de gids en meteen feiten checken op hun scherm, ideaal voor nieuwsgierige ontdekkers. En omdat alles rustig vanaf het water te bekijken is, wordt je pas écht bewust van hoe bijzonder de stad is.

Nieuwsgierige kijkers worden ontdekkers

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Terwijl ze langs smalle grachtenhuizen, eeuwenoude bruggetjes en woonboten varen, beginnen ze vanzelf vragen te stellen. Rondvaartbedrijven spelen hierop in met grappige weetjes, quizvragen en interactieve opdrachten. Het is stiekem best stoer om te kunnen vertellen: ik was met mijn klas op boottocht door Amsterdam. Vooral avondtochten, wanneer de lichten schitteren, maken dat moment extra magisch.

Cultuur proeven in eigen hoofdstad

Amsterdam is een smeltkroes van cultuur en historie. Tijdens een boottocht leren kinderen op een speelse manier over de tijd van de VOC, de handel met verre landen en hoe dat de stad heeft gevormd tot wat die nu is. Ze horen verhalen over migranten die zich hier vestigden, over de verschillende wijken en hoe culturen elkaar zijn gaan beïnvloeden. Dat maakt het ineens heel tastbaar hoe mensen uit allerlei windstreken samen een stad maken. Kinderen ontdekken op die manier dat geschiedenis niet alleen over het verleden gaat, maar juist ook over het hier en nu. Want de keuzes en gebeurtenissen van toen zijn nog altijd zichtbaar in hoe mensen vandaag met elkaar leven, werken en samenwonen. Het laat ze zien dat cultuur leeft, verandert en hen zelf ook vormt.

Leren door te doen

Veel rondvaartbedrijven maken het extra leuk voor kinderen door speurtochten, quizzen of opdrachten onderweg toe te voegen. Leren wordt zo ineens een spelletje. Er zijn tochten op maat voor verschillende leeftijden, van kleuters tot kinderen van groep acht, zodat de inhoud goed aansluit bij hun aandachtsspanne. Een boottocht is ook een origineel kinderfeestje: waterspetters en spelletjes gegarandeerd!

Stadsnatuur ontdekken vanaf de boot

Naast historie valt er in de grachten ook van alles te ontdekken aan natuur. Eenden, zwanen en soms een brutale meeuw, kinderen vinden het fantastisch om te zien hoe dieren gewoon midden in de stad leven. Leren over de natuur terwijl je ontspant op het water dat voelt een stuk avontuurlijker dan lezen in een boek!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*