VVD wil 400 miljoen euro bezuinigen op NPO

VVD wil aanzienlijk bezuinigen op de Nederlandse Publieke Omroep. Uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), waarbij dit jaar slechts acht partijen hun plannen hebben ingediend, blijkt dat de VVD voorstelt om het budget van de NPO met 400 miljoen euro te verminderen. Deze voorgestelde bezuiniging zou ongeveer 40 procent van het totale budget van de NPO beslaan.

De partij stelt dat deze drastische bezuinigingen noodzakelijk zijn voor een efficiëntere besteding van publieke middelen. Andere partijen, zoals de BBB, PVV en het NSC van Pieter Omtzigt, hebben hun financiële plannen niet door het CPB laten toetsen. Het is nog onduidelijk hoe de VVD deze bezuinigingen precies wil realiseren en wat de impact zal zijn op de programmering en diensten van de NPO.

16 Comments

 1. Dat is zeg maar de helft van het geld. Lijkt me uitstekend plan, zodat je zeker weet dat als Ome John zijn winkeltje straks verkoopt aan de Britten en RTL nu al helemaal Duits is, wij geen onafhankelijke Nederlandse media meer hebben.

 2. Dat is nog niets, de SGP wil 700 miljoen bezuinigen op de omroep.
  En dat is een goed doel publieke middelen moeten niet zoveel richting de omroep gaan om daar vandaan meteen naar de knvb en uefa en co te storten voor al dat voetbal op tve, laten die hun eigen broek maar ophouden, en anders maar pay per view voor al dat voetbal.

 3. Ik ben meer voorstander om het verouderde omroep-bestel onder te brengen bij het Opemlucht-Museum te Arnhem,met mars-muziek/volksdansen/handgeklap/feestgedruis.Met door erkenning:een omroep-bestel uit het Steenen-Tijdperk,en kunnen onze kinderen/kleinkinderen getuigen van zijn.Mijn voorstel als liberaal VVD kiezer,meer geld naar de Regionale Omroepen,omdat dat een belang/uitstraling wat er leeft in hun eigen provincie,in vaak hun eigen streektaal(waar ze in Hilversum hun neus voor ophalen.Want de NPO is meer voor goed ANB uit tespreken.Voorbeeld: de vele Duitse Deelstaat TV/Radio Omroepen,die vaak muziek-artiesten uit eigen gelederen een voorkeurs behandeling geven.En niet zoals bij de NPO:de zeer bekende terugkerende Zangers/Zangeressen uit de bekende Grachten-Gordel.Daarnaast de nieuwste Digitale TV’formats die allen via de glasvezel en de schotel ontvangen kunnen worden,gezien de bandbreedtes/data snelheden.Als voorbeeld: youtube.nl (tik in) 8 K 120 Hz demo by NHK Japan.En vooral de vele al aanwezige 4 K UHD platte TV, in de huiskamers en de aanwas van de volgende 4 K ULTRA HDTV Format,vragen om een betere Digitale uitzendformat.Via: youtube.nl zijn er vele opname’s te zien in een uitstekende beeld-kwaliteit.Ziet via: NDR.de Themen A-Z rubrieken Windkraft/Energiewende etc,en in de Nederlandse Taal te ontvangen.Een aanrader voor meer inhoudelijke informatie inzake:klimaat/milieu-aspecten.

  • Ideetje een landelijke radio en tv zender daar naast per 3 provincie’s 1 regionale tv en radio zender.

   Denk dat je de mensen zo beter kunt bedienen dan zoals de versnippering nu is.

 4. HOOG TIJD. Van onze belastingcenten worden er allerlei ongevraagde onderzoeken gedaan waar I&O en hoe ze mogen heten bij floreren !!! ABSURD en zolang het maar NEGATIEF is hoopt men te scoren. Oplossingen aandragen hoort hier niet bij.
  Dus . . . . PRIMA beslissing !!!!

 5. Ik vind het nogal vaag. Bezuinigen op de NPO. Wat doet de NPO nu? Van alle omroepen een brij bij elkaar vegen en dat groeperen per zender. Waarin ik geen logica ziet. (Waarom Rijdende rechter op 1 en Kassa op 2.) Zijn het de vergaderingen die zoveel kosten? Zendermanagers?

  Geen idee. Maar goede journalistiek vind ik dan wel belangrijk. Wat meer inhoudelijk ipv de waan vd dag. Dat kost geld. Misschien wat minder voetbal?

  • Het geld van de NPO wordt vooral uitgegeven aan het produceren van de programma’s door de omroepen. 400 miljoen besparen betekent dus ongeveer 40% minder programma’s.
   Onzalig plan van de VVD

   • Nee veel geld gaat naar voetbal moet je je er maar eens in verdiepen hoeveel euro’s de npo daar aan besteed.
    En natuurlijk aan overhead diverse omroepen, allen hebben een directeur, managment etc en dan iedere zender ook nog apart een manager, knip eens al die bestuurlijke lagen er tussen weg en maak er een groot omroep van, zoals bijvoorbeeld de bbc of vrt, dan kan er een heel hoop bezuinigd worden in Hilversum

 6. Goh, er zijn zeker weer verkiezingen en de VVD wordt ineens weer rechtser. Opvallend toch altijd na al die jaren een ultra links beleid te gedogen. Daar trappen we dus niet in.

 7. De VVD hé,
  Ik zal het interview niet gauw vergeten dat Sven Kockelmann met die VVD mevrouw een paar jaar terug had over de NPO op radio 1. Zij was toen woordvoerder van de VVD met de Omroep in haar “pakket”. Ja, je moet toch wat als politicus.
  Zonder enige kennis. En dat bleek al gauw toen Sven aan haar vroeg of ze wist hoeveel leden de omroepen hadden. Ze had geen idee…………………………. Sven zei toen in totaal veel meer dan 400.000. En da’s zo’n 10x meer dan de VVD ! Oh ? was haar antwoord.
  En die 40.000 mensen gaan dan beslissen over voor 400.000 ?
  Toen werd het stil bij die mevrouw.

  En zo worden de mensen bij de NPO om de 4 jaar geconfronteerd met politici die geen idee hebben waar ze het over hebben. En zich vaak wel laten vervoeren met een taxi op kosten van de NPO als ze weer wat te melden hebben bij een programma,

  Ik ben wel kaar met die types.
  Het programma zal ongetwijfeld nog in het audio archief bij B&G zitten……………………..

  • Juul niet alleen de VVD hoor, SGP wil ook bezuinigen en veel meer dan de VVD.
   En NSC wil de dikke pap in Hilversum ook uit dunnen en deze her verdelen onder de regionale zenders
   En als je alle andere partij programma’s er op na leest wil iedereen dat er kritisch wordt gekeken naar de budget voor de omroep

   • Dat klopt, ik ben ook voor de regio, maar dan geen veredele ziekenomroep.
    Maar ik heb het nu specifiek over die VVD mevrouw. Want haar partij staat in de kop van het SB artikel.En het geeft aardig weer hoe we “op de werkvloer’ steeds werden belaagd door een stel “onwetenden” in De Haag. En dat geldt eigenlijk voor allemaal. Maar ohwee als het zover is.
    Nog een anekdote, toen iedere afzonderlijke omroep z’n eigen actualiteiten programma had vond men het nodig onder grote politieke druk om dat samen te voegen tot het “Radio 1 journaal’. Het gevolg was dat politieke partijen maar 1 x hun boodschap konden uitdragen. Toen ze daar achterkwamen zeiden ze tegen mijn radio collega’s in Den Haag; “maar dat was niet de bedoeling”
    Dat is de kortzichtigheid in Den Haag.

 8. Misschien moet er eens bezuinigd gaan worden op politiek Den Haag. Die hebben met hun twee huizen, vier auto’s en drie vakanties per jaar geen idee hoe het is om van een minimum loon te leven. En na ontslag nog eens 4 jaar wachtgeld….
  225 kamerleden, een stuk of 15 in de regering met elk nog wat personeelsleden en straks een halve 2e kamer met wachtgeld voor een ton per jaar of meer zijn samen honderden miljoenen euro’s.
  Voorstel: 40% inleveren te beginnen bij de VVD.
  We moeten het geld toch ergens vandaan halen, toch?

  • Bezuinigûh, waarom moeten wij bezuinigûh? Laten hunnie maar bezuinigûh met hun dikke Mercedessen. Waarom moeten wij bezuinigûh?

   F. Jacobse

   Ik kijk te weinig om te beoordelen of drie zenders veel is, maar lijkt me van wel. Maar ergerlijker moet toch al die reclame zijn, daar wordt een mens toch ziekmisselijk van en vooral als een film bij de commerciëlen steeds wordt onderbroken door lange reclameblokken? Laten ze NPO 3 opheffen en met het geld de andere twee reclamevrij maken. En meer online themakanalen.

   En een behartenswaardige tip, ga eens naar de bioscoop, daar komt hoogwaardig drama die jezelf uitkiest het beste tot z’n recht en je komt nog is ergens. Samen uit, ja gezellûg.

   PS.

   En dan zie ik dat vannacht op NPO 3 om 3:15 Het Jeugdjournaal met gebarentaal werd herhaald. Wie verzint dit?

1 Trackback / Pingback

 1. Wilders en de sloop van het vrije woord, van NPO tot UvA | Doorbraak.eu

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*