VRT Jeugdjournaal vanaf vandaag ook met Oekraïense ondertitels

“Karrewiet”, het jeugdjournaal van het Vlaamse Ketnet, wordt vanaf vanavond ondertiteld in het Oekraïens. Op die manier kunnen gevluchte kinderen die hier nu wonen, kennismaken met de Vlaamse actualiteit.

Momenteel leven er maar liefst 10.000 gevluchte Oekraïense kinderen jonger dan 12 jaar in ons land.

De uitzendingen van “Karrewiet” zijn terug te vinden op de app en de site van Ketnet en op VRT NU. Daar zal je vanaf vanavond kunnen kiezen voor Oekraïense ondertitels. Het initiatief komt er op vraag van de VRT-directie. Ons land registreert momenteel zo’n 33.000 gevluchte Oekraïeners, van wie bijna 13.000 minderjarigen en 10.000 jongeren dan 12 jaar. Velen onder hen gaan ondertussen ook naar een lagere school. Daar gebruiken leerkrachten de uitzendingen van “Karrewiet” om kinderen in te lichten over de actualiteit en bepaalde thema’s bespreekbaar te maken. 

Door “Karrewiet” nu ook ondertiteld aan te bieden, kunnen leerkrachten ook Oekraïense kinderen kennis laten maken met het nieuws uit Vlaanderen en de rest van de wereld en dat op hun maat. Voorlopig wordt het een maand uitgetest. Daarna wordt het geëvalueerd en wordt er bekeken of dit voor een langere periode interessant is.

VRT meldt: ’We willen ook de gevluchte kinderen een kans geven om mee te zijn met de actualiteit hier en in de rest van de wereldAmber Janssens, Nieuwsanker “Karrewiet”’

“Karrewiet”-presentator Amber Janssens: “We doen dit omdat we het heel belangrijk vinden dat ook deze kinderen kunnen meevolgen met wat er gebeurt in ons land en in de rest van de wereld.”

Het is niet de eerste keer dat het programma ondertiteld zal worden in het Oekraïens. Een maand geleden op de nationale actiedag voor Oekraïne deed “Karrewiet” het al eens.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*