Vrije pers in Braziliaans jeugdjournaal

Jeugdjournaals over de hele wereld met als uitgangspunt dat iedereen recht heeft op betrouwbare informatie, zeker in landen waar geen of weinig persvrijheid is. Dat is de filosofie achter Wadada News For Kids dat inmiddels in 16 landen en 10 talen zo’n nieuwsvoorziening verzorgt. Een initiatief van de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited.

Deze week is in Brazilië weer een nieuw jeugdjournaal gelanceerd, Reporter Rá Teen Bum, in samenwerking met de Braziliaanse publieke omroep TV Cultura. De makers willen kinderen de kans geven zich te ontwikkelen tot kritische denkers die volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Volgens Free Press Unlimited hebben hiermee hebben in één klap 55 miljoen kinderen toegang tot nieuws, opinies en verhalen over onderwerpen die voor hen relevant zijn. 40 procent van de bevolking in Brazilië is onder de 24 jaar.

Stemmen
Vanaf 16-18 jaar mogen jongeren stemmen in Brazilië, vanaf 18 jaar is stemmen verplicht. Er wordt van hen dus al vroeg verwacht dat ze participeren in de maatschappij. Maar tot nu toe was er geen nieuwsprogramma voor deze doelgroep.

Het Braziliaanse programma wordt wekelijks landelijk en ook via vier grote regionale zenders te zien. Daarmee moeten niet alleen de jongeren in grote steden, maar ook op het platteland de uitzendingen kunnen volgen. Dit Braziliaanse jeugdjournaal kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.

De jeugdjournaals over de hele wereld werken samen in een netwerk en wisselen items uit, zodat de kinderen niet alleen meer te weten kunnen komen over hun eigen omgeving maar ook kunnen leren over wat hun leeftijdgenoten in de rest van de wereld bezighoudt.

Online
Sinds enkele maanden zijn de nieuwsupdates ook online in het Nederland te volgen. Overigens zijn dit jaar 3 jeugdproducties van Free Press Unlimited geselecteerd voor de Prix Jeunesse International, ook wel de Oscaruitreiking voor kindertelevisie genoemd.

De organisatie zegt dat toegang tot onafhankelijk nieuws levens kan redden. Haar werk wordt mede mogelijk gemaakt door giften van donateurs en mensen uit de Nederlandse mediasector, bijdragen van fondsen en subsidies van ambassades en overheden uit de hele wereld.

Bron: Free Press Unlimited

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*