VPRO tijdens IDFA 2017 (15 t/m 26 november)

Op woensdag 15 november start de dertigste editie van het International Documentary Festival Amsterdam. Daar beleven drie internationale coproducties van de VPRO hun wereldpremière: Golden Dawn Girls, Gost Hunting en A Year of Hope. Deze 2Docs zullen in 2018 op tv te zien zijn.

Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de documentaireliefhebber niet alleen op NPO2, NPO Radio1 maar ook online door de wereld van de documentaire. Tegen het einde van het festival wordt bovendien de VPRO IDFA Audience Award uitgereikt, de publieksprijs voor de beste documentaire, gekozen door jaarlijks ruim 70.000 IDFA-bezoekers.

VPRO wereldpremières
Golden Dawn Girls
De extreemrechtse neo-nazi partij Golden Dawn groeit gestaag in populariteit in Griekenland. Maar na de verkiezingen belandden de meeste prominente partijleden achter de tralies op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. In afwachting van hun proces werd de partij gerund door hun vrouwen, moeders en dochters. De Noorse filmmaker Håvard Bustnes probeert te achterhalen wat deze vrouwen beweegt.

Ghost hunting
In Ghost Hunting roept de Palestijnse filmmaker Raed Andoni via een advertentie ex-gevangenen op om als acteur of setbouwer mee te helpen aan de gedetailleerde reconstructie van een Israëlisch celcomplex. Pijnlijke en weggedrukte herinneringen komen weer tot leven in deze indringende film waarin reconstructie en werkelijkheid steeds verder door elkaar lopen.

A Year of Hope
Een groep Filipijnse straatjongens uit de sloppenwijken van Manilla krijgt een kans hun leven voorgoed te veranderen. Maar lukt dat, als je van jongs af aan de ergste trauma’s hebt meegemaakt?
Regie: Mikala Krogh
Coproductie: Danish Documentary met Submarine in coproductie met o.a. VPRO, met steun van onder meer Danish Film Institute en Nederlands Filmfonds. IDFA Masters 2017

Op NPO2
Inside IDFA
Zeven korte portretten vanaf het festival. Nederlandse documentaireliefhebbers gaan in gesprek met IDFA-regisseurs. Zo ontmoet Connie Palmen regisseur Frederick Wiseman, de meester van de ‘fly-on-the-wall’ methode. Ook aandacht voor de openingsfilm Amal, een coming of age film over een rebels Egyptisch meisje.

dagelijks op werkdagen vanaf woensdag 25 november t/m donderdag 23 november, na Nieuwsuur, ca. 22.45 uur, NPO2

Best of IDFA: Audience Award 2017
Een uitzending rond de bekendmaking van de VPRO IDFA Audience Award, live vanuit het Westergastheater in Amsterdam. Met hoogtepunten van het festival. Presentatie: Marijn Frank
vrijdag 24 november, 22.45 uur, NPO 2

Gedurende IDFA zendt de VPRO prijswinnende recente IDFA-documentaires uit. Daarnaast gaan er ook enkele documentaires van IDFA 2017 direct op NPO 2 in première.

2Doc: Death in a terminal
Op 18 oktober 2015 wordt een busstation in Beër Sjeva in Israël onder schot genomen door een terrorist. De woedende menigte richt zich op degene waarvan zij aannemen dat hij de dader is. De documentaire maakt een reconstructie van de gebeurtenissen op basis van de beveiligingsvideo’s, mobiele telefoons en de getuigenissen van degenen die daar waren.
Regie: Tali Shemesh, Asaf Sudrl, Israël 2016
Winnaar van de IDFA Midlength competition 2016
woensdag 15 november, 23.00 uur, NPO 2

2Doc: La Chana
Flamenco danseres Antonia Santiago Amador alias ‘La Chana’ is in de jaren zestig en zeventig een levende legende. Op het hoogtepunt van haar roem verdwijnt ‘La Chana’ van het podium en niemand weet waarom. Na haar lange afwezigheid bereidt ze zich nu in Barcelona voor op een optreden. Ze is door haar hoge leeftijd slecht ter been, maar haar flamenco ziel is nog springlevend.
Regie: Lucija Stojevic, Spanje/IJsland 2017
Winnaar van de VPRO Audience Award IDFA 2016
vrijdag 17 november, 23.00 uur, NPO 2

2Doc IDFA primeur: Independent Boy
Debuutfilm van de jonge filmmaker Vincent Boy Kars waarin hij een maand lang de regie van het leven van zijn beste vriend Metin overneemt omdat hij vindt dat hij onsuccesvol is en te weinig van zijn ambities waarmaakt. Maar wat is een succesvol leven eigenlijk? Helpt dit experiment Metin of zegt het meer over de filmmaker zelf?
Regie: Vincent Boy Kars.
Productie: Halal Docs, in het kader van een Wildcard Filmfonds. TV-versie in samenwerking met VPRO.
IDFA Competition for Dutch Documentary 2017.
dinsdag 21 november, 23.00 uur, NPO 2

2Doc IDFA primeur: Alicia
Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.
Regie: Maasja Ooms
Productie: Cerutti Films in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds.
IDFA Competition for Dutch Documentary 2017.
woensdag 22 november, 20.25 uur, NPO 2

Op NPO Radio 1
Nooit Meer Slapen

In Nooit Meer Slapen, het late night cultuurprogramma van de VPRO, ook veel aandacht voor IDFA. Op donderdag 9 november komt artistiek leider Barbara Visser naar de studio. Vrijdag 10 november vertelt Alex de Ronde over zijn documentaire Deaf child. Op de openingsavond van het festival is cameraman/regisseur Morgan Knibbe een uur te gast om te praten over A year of hope. Jaap van Hoewijk komt maandag 20 november praten over zijn documentaire Into thin air en Jessica Gorter de dag erna over haar film De rode ziel. Verder schuiven onder anderen Vincent Boy Kars en Tara Fallaux aan in de rubriek Open Kaart. Meer informatie op: vpro.nl/nooitmeerslapen.

Online
Bob

De documentaire podcast Bob van VPRO Dorst is geselecteerd voor IDFA.
Elisa is vierentachtig jaar en verliefd, op Bob. Een mysterieuze man over wie ze anderhalf jaar geleden plotseling begon te praten. Een man van wie haar drie dochters tot dan toe nog nooit hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. In zes afleveringen gaan Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist op zoek naar de waarheid. Maar hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?Bobs eerste aflevering verschijnt op 17 november op vpro.nl/bob

2Doc.nl en NPO Cultura
2Doc.nl en NPO Cultura staan twee weken lang geheel in het teken van IDFA.
Doctalks: IDFA Specials
Festivaloprichter en –directeur Ally Derks neemt na dertig jaar afscheid. In de keuze van Ally Derks toont zij zes van de meest bijzondere documentaires die in de afgelopen dertig jaar op het festival te zien waren.

DocTalks: IDFA Masters
Zeven van ’s werelds belangrijkste documentairemakers worden geïnterviewd over hun oeuvre over één van hun films die vervolgens wordt uitgezonden.

DocTalks
Gedurende het festival worden vier documentaires die op IDFA hun première beleven uitgezonden als 2Doc op NPO 2. Aansluitend zendt NPO Cultura in DocTalks interviews uit met de makers.

VPRO.nl/idfa
vpro.nl/idfa verzamelt alle actuele documentairetips, artikelen, reportages en alles rond de VPRO IDFA Audience Award. Tijdens IDFA geeft de media app VPRO Koos regelmatig IDFA-tips.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*