VPRO komt in actie tegen Facebook

Door het Facebook-dataschandaal riep Lubach zondag op om te stoppen met Facebook. Het programma maakt zelf ook gebruik van trackers. VPRO gaat nu alle ‘online banden tussen ZML en Facebook verbreken’.

Online internetexpert Erik Jan Koedijk onderzocht gisteren wat Lubach zelf met de data van gebruikers doet. ‘zij verzamelen zonder dat jij het weet schijnbaar allemaal data over je wanneer je hun website bezoekt. Ja je leest dit goed. Zij zelf geven Facebook die opdracht!’. Het Spreekbuis.nl-artikel werd o.a. opgepakt door Powned en VPRO geeft aan zo snel mogelijk de lijntjes tussen Lubach en Facebook te verbreken.

Volgens Koedijk zijn de media zelf medeverantwoordelijk: ‘De reden waardoor #Facebook zoveel impact heeft komt notabene primair door de media zelf. Als er iemand van Facebook af zou moeten ben jij dat niet maar zijn dat alle omroepen, kranten, dus ook de NOS. Dan praat je over een oplossing voor onterechte dataverzameling, nepnieuws etc.’.

Erik Jan Koedijk geeft aan dat de media veel te afhankelijk van Facebook zijn geworden. ‘In het verleden werkte ik voor diverse omroepen en daaruit bleek dat 30 tot 40 procent van de traffic van Facebook afkomstig is’. Wanneer Facebook het natuurlijke verkeer naar deze sites aanpast, dan dienen uitgevers en omroepen voor hun bereik te gaan betalen. Volgens Koedijk is dit een zeer ongezonde situatie.

Volgens de internetspecialist wordt er in de media nu onterecht paniek veroorzaakt om als consument je Facebook te deleten. Koedijk: ‘Je lost helemaal niets op door van Facebook af te gaan en #deletefacebook, sterker nog, je kunt er beter opblijven en eerst je eigen data verminken mocht je je daar zorgen over maken!’.

Erik Jan Koedijk roept mediabedrijven, waaronder uitgevers en omroepen op om over hun angst voor bereiksverlies heen te stappen en met Facebook te stoppen. ‘Wanneer een serieuze nieuwsorganisatie, zoals de NOS, zou stoppen met Facebook heb je alleen wereldnieuws, maar kan Nederland ook een echte omslag betekenen tegen de grote afhankelijkheid van social media’.

Spreekbuis.nl heeft aan VPRO gevraagd of zij naast Lubach ook verder maatregelen gaan nemen tegen Facebook. Hier is nog niet op gereageerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*