Voormalig hoofdredacteur RTV Oost bekritiseert gebrek aan steun voor regionale omroepen

Henny Everts, voormalig directeur en hoofdredacteur van RTV Oost, heeft zich uitgesproken tegen het gebrek aan aandacht voor regionale omroepen in het licht van bezuinigingen die worden overwogen door een mogelijk rechts kabinet. Terwijl de hoofdredacteuren van de landelijke publieke omroepen gezamenlijk protest aantekenen, lijken de 13 publieke regionale omroepen over het hoofd gezien te worden.

Volgens Everts, die zijn frustraties deelde in een kritisch betoog, is er sprake van een “Hilversumse/Amsterdamse zelfingenomenheid” die geen ruimte laat voor de essentiële rol die regionale omroepen spelen in het journalistieke landschap, vooral in het controleren van de provinciale democratie. Deze omroepen zijn ook cruciaal voor de samenstelling van de Eerste Kamer en bieden unieke programma’s die vaak niet op landelijk niveau worden uitgezonden. Hij benadrukt dat deze zenders gezamenlijk ongeveer 3 miljoen luisteraars en kijkers bereiken en dat het negeren van deze groep grote consequenties kan hebben.

Everts roept op tot meer erkenning en samenwerking tussen regionale en landelijke omroepen om een sterkere, meer geïntegreerde Nederlandse publieke omroep te vormen.

7 Comments

 1. Hef ze alle 13 maar op, Nederland is veel te klein voor zoveel regionale omroepen. Scheelt ook 13x een directeurssalaris rond de Balkenendenorm.

 2. Ze opheffen lijkt mij wat heftig, maar kunnen al die losse organisaties niet gewoon worden samengevoegd? In ieder geval is het volgens mij totaal onnodig om dertien directies, dertien secretaresses, dertien afdelingen Personeelszaken en dertien afdelingen Marketing te hebben. Hou dan lekker de regionale tv- en radiozenders met regio-redacties.

  • Functie? Mag je alleen wat vinden als je werkt bij de regionale omroep?

   De transitie van “Rtv Oost” naar “Oost” laptop nog niet echt lekker denk ik.

  • Open de discussie aangaan heb ik geprobeerd toen ik bij een van de regionale omroepen werkte, ik werd beloond met ontslag en nog een aangifte als een trap na.

   De akelige sfeer die nu is blootgelegd bij de landelijke publieke omroep is ook aanwezig bij deze regionale omroep.

   Mensen onder druk zetten omdat ze via de Tentoo inhuur erg kwetsbaar zijn. Schreeuwen, pestgedrag vanuit de top etc. etc. En dat allemaal met belastinggeld, de top van deze regionale omroep was er vooral voor zichzelf.

   Jammer dat hier niet meer onderzoek naar is gedaan, er zit een flinke beerput, daar ben ik van overtuigd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*