Voorjaarsvakantie en maart: ‘waarheid’ centraal in programmering Beeld en Geluid

Nepnieuws, complottheorieën, deepfakes en algoritmes; als mediaconsument is het steeds lastiger om te weten wat ‘waar’ is. Op basis van informatie die op allerlei manieren tot ons komt, vormen we onze eigen waarheid. Op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? De gehele maand maart staat Beeld en Geluid uitgebreid stil bij deze vraag. Via activiteiten waarin het thema ‘waarheid’ centraal staat, onderzoeken, duiden en delen we kennis over de werking van media en jóuw invloed op de waarheid. 

Kijk voor het hele programma op www.denhaag.beeldengeluid.nl/moment-van-de-waarheid/

Voorjaarsvakantie / 26 februari tm 6 maart / Beeld en Geluid Den Haag

Dompel je tijdens de voorjaarsvakantie met het hele gezin onder in de diverse workshops en masterclasses van de Feitenfabriek bij Beeld en Geluid Den Haag. Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en zie hoe makkelijk het is om mensen erin te laten trappen. Leer van NOS verslaggever Danny Simons hoe je onderzoeksjournalist wordt of laat je verbazen door deepfake specialist Matties Grooten over de mogelijkheden van deepfakes. 

www.denhaag.beeldengeluid.nl/agenda/voorjaarsvakantie-de-feitenfabriek/ 

Potje Polariseren / 3 maart / LAB Mediaplein Hilversum

Hoe voeden de media het wij-zij denken? Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht krijg je bij LAB Mediaplein een korte stoomcursus over de invloed van de mainstream media en social media op polarisatie in Nederland. Breng de opgedane kennis daarna direct in de praktijk als publiek bij de fictieve talkshow ‘Potje Polariseren’. Voor iedereen die wel eens een talkshow of politiek debat kijkt en denkt; ‘dit kan toch anders’? Meld je aan voor de gratis ontmoeting op donderdag 3 maart om 15:30 uur of 19:30 uur of loop spontaan binnen.

www.beeldengeluid.nl/bezoek/agenda/potje-polariseren

Tussen Feit en Fictie / 10 maart / Beeld en Geluid Den Haag

Wat is de waarheid en wie bepaalt dat precies? Drie prominenten uit de wereld van journalistiek, rechtspraak en wetenschap onderzoeken het begrip waarheidsvinding. Tijdens Tussen Feit en Fictie gaan journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker in gesprek over hun eigen zoektocht naar de waarheid en de rol die jij, de burger, daarin vervult.

www.denhaag.beeldengeluid.nl/agenda/tussen-feit-en-fictie/ 

2 Meter Sessies On Stage / 16 en 24 maart / Beeld en Geluid, in Hilversum en Den Haag

Jan Douwe Kroeske neemt je mee naar het ‘Moment van de Waarheid’ van Anneke van Giersbergen, lead zangeres van de internationaal fameuze formatie The Gathering, in 2021 te zien bij Beste Zangers (AVROTROS). Samen praten zij over alles bepalende momenten voor haar in het leven en de muziek. Anekdotes, interviews, live muziek van Anneke van Giersbergen en fragmenten uit de schatkamers van Beeld en Geluid en Nederlands langstlopende muziekprogramma 2 Meter Sessies wisselen elkaar deze mooie avond af.
www.beeldengeluid.nl/bezoek/agenda/2-meter-sessies-on-stage-hilversum 

Week van de nieuwswijsheid / 14 tot en met 18 maart / Beeld en Geluid, in Hilversum en online

Aansluitend bij Het Moment van de Waarheid organiseert Beeld en Geluid dit jaar voor het eerst De week van de Nieuwswijsheid (14 t/m 18 maart). ‘Nieuwswijs’ zijn gaat  het kunnen herkennen van journalistieke, betrouwbare verhalen, het verschil zien met mis- en desinformatie en begrijpen hoe dit onze mening beïnvloedt. Op het programma staan o.a. online webinars over onderwerpen als media & democratie, nieuws & desinformatie en satire, een docententraining over het voeren van lastige gesprekken met de klas als gevolg van desinformatie, een inspiratiesessie over de effecten van media op de samenleving en over het belang van media en nieuwswijsheid. De Week van de Nieuwswijsheid is voor iedereen die wil begrijpen hoe de vrije pers en de democratie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en hoe dit in zijn werk gaat. Het programma is in het bijzonder geschikt voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, voor wie nieuwswijsheid een actueel en urgent thema is. Op denhaag.beeldengeluid.nl wordt binnenkort het gehele programma bekend gemaakt. 

Factcheckmarathon / 16 maart / Beeld en Geluid Den Haag

Check jij je facts? In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen doen ANP, Pointer (KRO-NCRV) en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) dat voor jou! Twee weken lang zoeken de redacties samen met studenten journalistiek naar mis- en desinformatie die met name via sociale media en online verspreid wordt. Zo worden onder andere berichten van politici en lokale partijen onderzocht op foutieve informatie die van invloed kan zijn op stemgedrag. Op 16 maart, de dag van de verkiezingen, wordt de factcheckmarathonh op feestelijke wijze afgesloten bij Beeld en Geluid Den Haag. 

Meer weten?

Lees dan de TILT verhalen over Persvrijheid en Deepfakes of bekijk het collectieverhaal ‘Journalisten in de vuurlinie’. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*