Viaplay staakt activiteiten in veel landen

Onder druk staande financiële resultaten dwingen de streamingdienst Viaplay om zich uit talrijke landen terug te trekken, maar Nederland blijft een actieve markt voor het bedrijf. De herstructurering leidt tevens tot het verlies van een kwart van alle banen binnen Viaplay. Ook in Nederland zijn er reeds ontslagen gevallen.

Viaplay, een Zweeds entertainmentbedrijf, acht het onwaarschijnlijk dat investeringen in nieuwe programma’s in veel landen rendabel zullen zijn, en heeft daarom besloten om substantieel te krimpen.

Het bekende streamingplatform, onder andere voor Formule 1-races, zal zich voortaan uitsluitend concentreren op de Scandinavische landen en Nederland. Dit impliceert dat Viaplay zich terugtrekt uit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Polen en de Baltische staten.

Deze aanzienlijke strategiewijziging komt van de recentelijk aangestelde CEO, Jørgen Madsen Lindemann, en vormt een radicale koerswijziging voor het bedrijf dat in 2018 werd opgericht. Onder zijn voorganger zette Viaplay sterk in op uitbreiding naar nieuwe markten.

Lindemann uit zijn zorgen over de toekomstige kosten voor programma’s. Hoewel de omzet stijgt, is de groei niet voldoende om toekomstige betalingen te dekken. Als gevolg hiervan zal het bedrijf met zijn geldverstrekkers moeten onderhandelen over de voorwaarden van een aantal leningen, aldus Lindemann in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Eerder werd al aangekondigd dat Viaplay medewerkers in Nederland heeft laten gaan, maar het precieze aantal is niet bekend. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 1500 medewerkers.

In het tweede kwartaal registreerde Viaplay een verlies van naar schatting 6,5 miljoen euro. Naast een daling in advertentie-inkomsten, heeft het bedrijf ook te maken met toenemende kosten. Viaplay heeft momenteel ongeveer 7 miljoen abonnees en verwacht dit aantal dit jaar licht te verhogen.

2 Comments

  1. Nu Viaplay “sports only” wordt, moet je wel een heel groot fan zijn van een bepaalde sport om een relatief duur abonnement aan te houden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*