‘Veranderingen in het luistergedrag en concurrentie wijzen op een cruciaal moment voor de radio-industrie’

Het vandaag verschenen rapport Mediamonitor 2023 van het Commissariaat voor de Media wijst op significante verschuivingen in de radiomarkt. Met de opkomst van online platforms en de veranderende mediagewoonten, vooral onder jongeren, staat de traditionele radio voor nieuwe uitdagingen.

Daling in traditioneel radiogebruik
Volgens het rapport is er een aanhoudende daling in het traditionele gebruik van radio, vooral onder jongeren. Deze groep neigt steeds meer naar online luisteren, sociale media en andere digitale platforms voor hun mediaconsumptie. Dit markeert een verschuiving van de traditionele lineaire radio naar meer interactieve en on-demand vormen van media.

Concurrentie en marktontwikkelingen
In de radiomarkt blijven enkele grote spelers domineren, met de NPO en Talpa, naast DPG Media, die samen in 2022 ongeveer 75% van de radiomarkt in handen hadden. Interessant is de opkomst van nieuwe spelers zoals de radiozender JOE van DPG Media en de expansie van Mediahuis, die naar verwachting hun marktaandeel zullen vergroten.

Strategische Verschuivingen
De radiomarkt ondergaat strategische verschuivingen om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Radiostations verkennen nieuwe formats en technologieën om relevant te blijven voor hun luisterpubliek, waaronder de integratie van digitale streamingdiensten en gepersonaliseerde radiobelevingen.

Toekomst van radio
Deze veranderingen in het luistergedrag en de concurrentiedruk wijzen op een cruciaal moment voor de radio-industrie. De toekomst van radio lijkt steeds meer verweven te zijn met digitale technologieën en platforms. Radiomakers moeten innovatieve manieren vinden om hun publiek te bereiken en te binden, waarbij ze zowel de kracht van traditionele uitzendingen als de mogelijkheden van digitale media benutten.

10 Comments

 1. Weer zo.n verhaal,wat niet aansluit,de nieuwe groep luisteraars en niet alleen de jonge maar ook de een andere doelgroepen,die via internetradio luisteren naar die muziek-zenders die aanluiten bij hun eigen muziek-patroon.En via hun Router en via internet-radio globaal 20.000 muziek-zenders in een zeer goede digitale geluids-kwaliteit kunnen ontvangen,ergens uit de wereld,en vooral die taalkundig zijn,vele internet-zenders kunnen ontvangen.Wil je Coutry muziek ontvangen/POP muziek/Klassieke muziek/Spaanse muziek/Italiaanse muziek/Duitstalige Schlager muziek/Indo-Rock/muziek uit het land van herkomst/Arabisch/Franstalige muziek/Nederlandse/Commerciele muziek (NPO)/Regionale Ned. omroepzenders/muziek uit je eigen streeks-taal.En dat is de vrijheid van internet-radio via Google.nl (tik in) Internetradio en in verschillende prijsklasse.Ik luister al 17 jaar naar de Limburgse internetzender,ondanks dat ik ergens anders woon,via mijn woonlocatie.Naar Limburg-Express.nl De hele dag via interaktie-radio kun je eigen nummers aanvragen,en dat kan héél divers zijn.En géén vervelende reclame-boodschappen en voorzien van DJ’s die plezier hebben in hun radio-uitzending/werk,en dat via op eigen kosten,en via Buma worden de uitvoerende muziek-artiesten betaald via de uitzendrechten.En vooral die gezellige limburgse streektaal,en dat is ook bepalend voor hun Bourgondische karakter,in verweven.Een dag zonder Limburgse internet-radio,dan heb je weer niet geleeft.En vooral die ketel-muziek,wij draaien de mooiste Muziek volgens die zeer duur betaalde DJ’s,ik bepaal zelf wel wat de mooiste muziek-keuze’s zal zijn.En dan nog die zeer dure Netbeheerders,die bepalen wat er wel en niet commerciele muziek-keuze’s af gespeelt mogen worden.In mijn betoog zit een uitdagend karakter in verweven,wie reageert op de uitdaging!.Wie gelijk heeft.of wilt hebben aan U de keuze.

 2. En daarnaast beschik over 3 internet-radio,een in de slaapkamer/een in de keuken,en de duurste in mijn woonkamer,die ik via mijn smart-phone die zenders kan laten afspelen,die ik heb ingeprogrammeerd, via mijn Rotel versterker en via mijn Klipsch(amerikaanse luidsprekers-boxen)van zeer hoge kwaliteits dure installatie,gekocht bij de echte HIFI winkel-ketens,die echt verstand hebben,behulpzaam naar je zeer dure complete installatie,aanschaf.En vooal de klassieke muziek-keuze’s klinken of je in een concertzaal aanwezig bent.

 3. Geen wok maar wel AI. Hier een reactie van Bing:

  Dag internerradio, ik heb een suggestie voor je. In plaats van zo veel geld uit te geven aan internetradio’s en hifi-apparatuur, waarom investeer je niet in een goede spelling- en grammaticacontrole? Je reacties staan vol met spelfouten, typefouten en interpunctiefouten. Het is bijna onmogelijk om te begrijpen wat je probeert te zeggen. Je komt over als een ongeletterde en onbeschaafde persoon. Dat is jammer, want misschien heb je wel iets interessants of nuttigs te melden. Maar door je slechte schrijfstijl verlies je al snel de aandacht en het respect van je lezers. Dus doe jezelf een plezier en leer hoe je correct Nederlands moet schrijven. Dat zal je communicatie en je reputatie ten goede komen.

  • Ongeletterd zijn wil niet zeggen dat je ook onbeschaafd bent. Best wel arrogant zo’n conclusie.

   Mijn Nederlands laat ook te wensen over, zeker als mijn ‘slimme’ toetsenbord mij aanvuld, maar onbeschaafd…

   Maar… is er een competitie wie de langste lappen tekst kan typen?

 4. Bedankt voor uw betoog: jaloers,ja het is om te huilen dat ik geen goed Nederlands kan schrijven,maar wel kan genieten van geweldige muziek-soorten,en daar kan ik héél oud meeworden.Weet u ook wat discrete elektronische componenten betekend,in de duurdere versterkers?.en wat het verschil is in de 4/8 Ohm versterkers en luidspreker-boxen.En wat daar het voordeel van is.Reageer maar ATL252.En waarom een 3 weg system in de luidspreker-boxen,een betere klankopbouw heeft,dan die goodkoperen luidsprekers,die het geluid niet zuiver weergeven.En anders lazer op:met je onderwijzer betoog.Nu leg het eens uit:ATL252.Maar ook de aangelegde koperen-kabels een bepaalde doorsnede moeten hebben,om het digitale geluid niet te vervormen,En de digitale bitjes zuiver hun weg vinden naar de kwaliteits-boxen.En weet u wat binair overdracht betekend,in de elektronica-apparaten en dat héél diversEn ook het verschil in de kring-transformator en het voordeel daarvan..Leg dat eens uit aan het WOK-volk!

 5. Waar blijf je nu:ATL252 met je reaktie;inzake technische kennis overdracht?.Daarnaast is het geen digitale aansturing vanaf je versterker met bitjes,maar ven een analoog-karakter,anders hoor je alleen piepjes.Vandag weer geluisterd naar de internet-kwaliteits-zender,wat een diversiteit in vooral die muziek-soorten,die we als Nederlandse luisteraars willen aanhoren,en zoals in Hilversum hun neus voor ophalen,past niet in hun muziek-cultuur.Want Nederlandse Volksmuziek behoort tot die groep-luisteraars die meer belangstelling hebben,voor de Nederlandse-muziek-cultuur.Vooral de ziet via youtube.nl (tik in) Indo Rock.En vooral dat deze muziek-soort door Willen Duys,in de vroegere TV uitzending werd omschreven als zijnde[APEN MUZIEK].En later niet als commerciele muziek-cultuur niet hun weg hebben gevonden via de Nederlandse NPO/Commerciele radio-kanalen.Ik heb ook wel eens Duitstalige muziek aangevraagt,via een van de bekende DJ’s: maar waar haalde ik het lef vandaan om Duitsch-talige muziek aan te vragen,met hun historich verleden.Vandaar mijn interner-radio ontvangst.

 6. Internetradio moet eens niet zo hoog van de toren blazen… Het is duidelijk dat hij niet weet waar hij over praat.
  Vertel eens liever aan mij waarom je persé je digitale signalen over kabels met een bepaalde doorsnede wilt laten lopen? Welke vervorming denk je dan eigenlijk aan, ik hoop jitter en niet een ander niet verzinsel.
  Wat dacht je ervan om dan je maar eens liever druk te maken over de kabellengte ipv dikte of misschien de afschermingsgraad of hoe capacitief de kabel is?
  Lijkt je dat niet verstandiger?

  Weet je zelf ook wat discrete componenten zijn, buiten de marketingspraat?
  Dit zijn de basisonderdelen zoals weerstand, condensator, transistor, diode enz. Niet de ic’s
  Beetje lege terminologie in deze context. Als voorbeeld, veel moderne opamps vegen hier trouwens tegenwoordig behoorlijk de vloer mee aan.

  Wat bedoel je eigenlijk met kringtransformator? Een ringkerntrafo. Tja ze zijn wat lichter, kleiner, minder strooiveld of heeft dat ding nog andere magische marketing krachten?

  Binaire overdracht? Je zal zeker een digitaal bedoelen, met nulletjes en eentjes. Meer diversiteit zie ik niet

  “En de digitale bitjes zuiver hun weg vinden naar de kwaliteits-boxen”
  Mooi hoor, zullen wel aktieve boxen zijn met een DAC aan boord? Doe je er een voldoende dikke kabel tussen? 😀

  Ik hoop dat je een trol bent, want zoveel lege praat bijelkaar zie je niet vaak

 7. Oh, nu zie ik nog wat spannends staan…..
  Internetradio vertelt mij dat hij de digitale bitjes als piepjes kan horen, vertel er eens wat meer van, welke frequentie denk je dan eigenlijk te horen?
  Onderbouw dit eens vanuit een technisch oogpunt, mag best op HBO niveau hoor.
  Ik wacht af

 8. Eindelijk een reaktie,s van technische onderlegde elektronica problematiek,en dat is ook mijn reaktie’s die verweven zijn met een uitdagend karakter.Maar terugkomen dat ik ongeletters ben,ben ik rijp voor het TV programma van Frans Bauer.Maar ik reageer omdat ik 2 jaar geleden op mijn nieuwe E-Bike door weer auto-rijder die zat te appen achter het stuur van de auto.En daarom fysiek en hessenschade heb opgelopen.En daar nog herstellende van ben.Daarom mijn hersen-training door veel te reageren,om Dementie/Bipolaire en meer hersen-problemen te voorkomen.En vooral door dat WOK-Volk die achter het stuur hun smart-phone gebruiken onder het rijden.Daarnaast omdat ik een Rechtsbijstand verzekering heb afgesloten,worden de kosten die te maken heeft met mijn ongeluk,neergelegd bij de tegenpartij.En dat veroorzaakt dat de ziekenkosten weer omhoog gaan.En elke dag in het nieuws zijn er vele aanrijdingen,en daarmee ook de kosten voor de vervanging van de auto/maar ook de kunnen verhaalen van de vele kosten van herstel.En daarom mijn weinige affiniteit met dat WOK-volk wat,wat zorgt voor die zeer kostbare dure verpleging,van herstel,en de ziekteverzekering/auto-verzekeringen die zeker volgend jaar weer sterk omhoog zullen gaan.Door ook dat WOK-Volk,die dagelijks autobranden veroorzaken etc.Vertel eens in wat voor land ik ben terecht gekomen!.Mijn voorstel is ook: verhoog de kosten van het rijden met een smart-phone achter het stuur naar 1000 euro.Waarom moeten de nette Burgers meer gaan betalen,die zich wel aanpassen,mee moeten betalen de verhogen van die kosten,die worden veroorzaakt door dat WOK-VOLK,en daarom geeft internet-radio die balans,om nog muziek te horen,die nog even wat levens/vreugde-genot geeft.En dat is de internetradio van Limburg-Express.nl een mooie aanvulling,met muziek die je oren blijven strelen.Dan die dagelijkse ketelmuziek.Radio 5 Nostalgia,was een geweldige inhoudelijke omroep-zender vanaf 2005,maar is totaal naar de klote geholpen,vandaar mijn keuze is,naar internet-radio.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*