Veel reacties op mediaoptreden staatsecretaris Dekker

Sander Dekker heeft begin deze week zijn Mediawet naar de 2e Kamer gestuurd. Er is dit voorjaar veel kritiek op zijn plannen geweest, maar voor de zomer leek de rust in het publieke omroepland te zijn teruggekeerd. Met het mediaoptreden van Dekker in Jinek blijkt echter dat er nog steeds veel kritiek is.

Dekker ging gisteren uitgebreid in op het thema amusement. Dekker: ‘Programma’s op de publieke omroep moeten niet een kopie zijn van wat er ook bij de commerciële omroepen te zien is. Ik kom programma’s tegen waar ik mijn vraagtekens bij heb. Programma’s zoals Bananasplit en Animal Crackers zijn harstikke leuk, maar die kom ik ook tegen op de commerciële zenders en eindeloos op Youtube.’

Dekker wilde in het programma niet echt in gaan op de definitie ‘puur amusement’, maar wilde zich vooral richten op wat hij wel op de publieke zenders verwacht. ‘Programma’s met nieuws en achtergrond informatie. Programma’s die binden en cultuur laten zien of een educatief karakter hebben. En daar zou je de programma’s van de publieke zenders op moeten toetsen. Dat betekent niet dat amusement uitgebannen moet worden bij de publieke omroep. Er mag ook best gelachen worden, maar bij elk programma moet je nadenken of het meerwaarde heeft en wat het precies oplevert.’

Naast de definitie van puur amusement, wilde de staatssecretaris ook niet te veel in gaan op voorbeelden van diverse programma’s zoals ‘Boer zoekt Vrouw’. Sander Dekker wil het publieke bestel openbreken voor andere productiepartijen en de NPO moet als organisatie scherp toezien welke programma’s ‘publieke waarde’ hebben. Jinek weet later in de uitzending de staatssecretaris alsnog een mening te laten geven op diverse tv-programma’s. Een programma als TROS Muziekfeest vertegenwoordigd volgens hem culturele waarde, aangezien het om Nederlandse muziek gaat. Een programma met ’tien Volendamse zangers op vakantie in Ibiza’  is volgens Dekker echter minder geschikt voor het publieke bestel. Heel Holland bakt is volgens hem discutabel. Jinek gaf vervolgens bij Dekker aan dat zij de indruk heeft dat Den Haag zich gaat bemoeien met de programma’s op de publieke kanalen. Dekker geeft aan dat Den Haag alleen wetten met kaders maakt. Dekker heeft de kamer voorgesteld om dit echter wat aanscherpen. Dekker gaf aan er geen moeite mee te hebben, wanneer de publieke zenders minder kijkers trekt, doordat er geen amusement meer te zien is. Dekker: ‘Ik heb liever kwaliteitsprogramma waar een half miljoen mensen naar kijken, dan een plat programma waar het dubbele naar kijkt.’ Dekker gaf ook aan dat het kijkgedrag veranderd en dat de Hilversum de slagkracht mist om programma’s te maken die voor veel jongeren vindbaar zijn. Dekker: ‘De publieke omroep moet sneller meebewegen en het moet onderscheidener’.

De uitzending kreeg veel reacties via blogs en social media. Mediaspecials Marianne Zwagerman geeft in Adformatie aan dat ze twijfelt of de NPO de plannen van de Mediawet goed kan uitvoeren ‘Je kunt je afvragen hoeveel vertrouwen je mag hebben in de NPO om deze taak tot een goed einde te brengen. Nu al nemen ze onnavolgbare besluiten.’  Door de lobby van de omroepen is de nieuwe Mediawet volgens haar ‘waardeloos’.

Via Twitter kwamen veel reacties op de uitzending: Kritiek van dagbladuitgevers is niet iets nieuws. Ook Peter Vandermeersch (NRC) geeft kritiek op het publieke bestel. ‘Ik blijf het raar vinden dat NPO die 600 miljoen euro belastinggeld krijgt het raar vindt dat de politiek mee wil bepalen wat ermee gebeurd.’, aldus Vandermeersch. Ook dagblad De Telegraaf liet vanochtend van zich horen. ‘Staatssecretaris Dekker had er bij zijn aantreden zijn mond van vol. De macht van de Publieke Omroep zou gebroken worden.’, ‘Gisteren werd duidelijk dat er van de stoere taal van Dekker weinig over is.’, ‘De Publieke Omroep is een vermolmd  anachronisme dat zijn bestaansrecht ontleende aan de schaarste in de ether. Tegenwoordig is het een subsidiespons die het de vrije mediamarkt in Nederland onmogelijk maakt om een gezonde bedrijfsvoering op na te houden’.  Saillant detail: Precies boven dit artikel uit naam van de krant staat: ‘Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws’.

Lammert de Bruin (AVROTROS) geeft in zijn tweets aan dat de organisatie ‘NPO’ vaak door elkaar gehaald wordt met ‘de omroepen’. Daarnaast maakt hij zich zorgen dat de politiek via de NPO macht krijgt op de programma’s. De Bruin:‘De omroepen is iets anders dan de NPO. NPO won de slag; omroepen overgeleverd aan de grillen van de politiek.’, ‘NPO bestuur wordt door politiek aangesteld.’

Kees Verhoeven (D66): ‘Staatssecretaris Dekker doet stoer over amusement, maar geeft publieke omroep intussen een commerciële opdracht” Mohammed Mohandis (PvdA): ‘Amusement vorm het cement voor de kerntaken voor informatie, educatie en cultuur.’.

Jan Slagter liet ook via Twitter van zich horen. ‘Er is geen land binnen de EU waar de publieke omroep geen amusement van de regering mag uitzenden.’,  ‘Ik Durf te stelen dat wij amusement op een andere manier maken dan de commerciële omroepen.’, ‘Minder kijkers, minder STER-inkomsten, gevolg: er wel een zender af.

Bekijk hier de gehele uitzending van Jinek

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*