Tweede Kamerverkiezingen bij regionale omroep: Iedere regio telt

De regionale publieke omroep besteedt uitgebreid aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen. Meer dan ooit telt iedere regio, ook voor politiek Den Haag. De dertien regionale omroepen zetten met hun verhalen, achtergronden en debatten over de Tweede Kamerverkiezingen het publiek centraal. De journalisten en programmamakers maken een regionale vertaling van de landelijke thema’s en brengen de zorgen van dichtbij naar de landelijke politiek. Voor de berichtgeving over de Tweede Kamerverkiezingen zetten de regionale omroepen al hun platforms in.

Kieskompas met regionale onderwerpen waar Den Haag over gaat
De regionale publieke omroep en Kieskompas hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen per regio een stemhulp ontwikkeld. Er zijn veel regionale onderwerpen waar Den Haag over gaat. Kieskompas speelt naast alle landelijke onderwerpen ook per provincie in op thema’s die daar spelen. De regionale stellingen zijn opgesteld door journalisten van de regionale omroepen. Sander van Barneveld, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen: “Mede door de opkomst van partijen als BBB en NSC zien we dat er veel meer aandacht voor de regio is dan bij vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tegelijkertijd wordt er in de campagnes weinig gesproken over regionale thema’s die burgers wel heel belangrijk vinden. Doordat we regionale stellingen toe hebben gevoegd aan het Kieskompas, hebben de partijen zich daar toch over uit moeten spreken. Kiezers kunnen nu zelf zien hoe de politiek erover denkt en dit meenemen in hun keuze in het stemhokje op 22 november.”

Debat van het Zuiden
Omroep Brabant, Omroep Zeeland en L1 organiseren op zaterdag 18 november het Debat van het Zuiden. Een groots verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van zeven landelijke partijen. Het debat wordt live uitgezonden vanuit het Evoluon in Eindhoven. Tijdens het debat komen thema’s aan de orde die de zuidelijke stemmers aangaan zoals de woningcrisis, de migratieproblematiek, bestaanszekerheid, criminaliteit en de regionale economie. Het debat wordt gepresenteerd door Tessel Linders (Omroep Brabant), Fabiënne Nijsten (L1) en Ariane Lafort (Omroep Zeeland). “We zullen veel aandacht besteden aan de zwevende kiezers. Een groot aantal van hen is aanwezig als publiek, zowel uit Brabant, Zeeland en Limburg”, zegt Renzo Veenstra, hoofdredacteur van Omroep Brabant.

BBBlijvertje? De zoektocht naar stabiliteit
Vier jaar geleden werd de BoerBurgerBeweging opgericht in Deventer. De partij wist één zetel te bemachtigen in 2021, maar werd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart de grootste van het land. Sindsdien liggen de BBB en frontvrouw Caroline van der Plas onder een vergrootglas. RTV Oost geeft in een documentaire een exclusief kijkje achter de schermen van de BBB bij onder meer debatten en bestuursvergaderingen. Hoe gaan ze om met die enorme groei en druk, hoe probeert de BBB stabiel te blijven en hoe voorkomt de partij dat het eindigt als eendagsvlieg?

Noord-Hollanders schrijven brief aan de nieuwe regering
In elk van de 11 Noord-Hollandse nieuwsgebieden is aan vijf betrokken burgers gevraagd om een brief te schrijven aan de nieuwe regering. Briefschrijvers variëren van welzijnswerkers en klimaatactivisten tot mensen die zich inzetten voor sportverenigingen. Op de kanalen van NH staat elke regio een dag lang centraal. Online met een achtergrondverhaal, de ‘echte’ brief en een (video)interview met de schrijver. Ook op NH Radio komt elke dag een briefschrijver aan het woord: In de ochtend aan de ‘Ontbijttafel’ of aan het einde van de middag bij ‘Vandaag de Dag’.

Debatteren in het noorden
Ondanks de afgelasting van het debat van het noorden, wordt er wel volop gedebatteerd in Friesland, Groningen en Drenthe. Omrop Fryslân legt in het nieuwsforum van Buro de Vries regionale onderwerpen voor aan Friese kandidaten. Ze vertellen hoe zij denken over typisch Friese verkiezingsitems en ze delen hun persoonlijke speerpunt. Kandidaten van SP tot PVV en van BBB tot D66 schuiven aan. De serie wordt op 19 november afgesloten met Simone Scheffer als discussieleider en met Aant Jelle Soepboer (NSC, plek 7), Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA, plek 12) en Aukje de Vries (VVD, plek 8) aan tafel. In Groningen is er het Groningse verkiezingsdebat met de Groningse kandidaten van de verschillende partijen. Dat debat vindt plaats op maandagavond 20 november in Forum Groningen en wordt mede georganiseerd door RTV Noord, Dagblad van het Noorden en OOG. Naast dat RTV Drenthe alle Drentse kandidaten ontvangt en ondervraagt, zoeken de journalisten/programmamakers de Drentse kiezers op door in de drie dagen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen drie in de regio belangrijke onderwerpen voor: De wolf, een spoorverbindingen en het voorzieningenniveau op het platteland.

Gelders stemlokaal op Youtube
In ‘Stemlokaal’ van Omroep Gelderland worden Gelderse kandidaten uitgenodigd om hun visie toe te lichten. De vragen van het publiek staan centraal. Stemlokaal is te zien op Youtube en wordt ook uitgezonden op TV Gelderland.

Stemmen in het Mediacafé bij RTV Utrecht
In het Mediacafé van RTV Utrecht wordt opnieuw een stembureau ingericht. Kiezers kunnen naar RTV Utrecht om hun stem uit te brengen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 zijn er bijna 800 stemmen uitgebracht op de Hengeveldstraat in Utrecht.

Stem van het publiek
In de debatten en vraaggesprekken met kandidaten uit de eigen regio geven de regionale omroepen het publiek een stem. Alle grote, maar vooral ook kleine dagelijkse problemen en uitdagingen van mensen uit bijvoorbeeld Rotterdam, Urk, of Wassenaar worden belicht. De dertien regionale omroepen zetten al hun platforms in om te berichten over de Tweede Kamerverkiezingen. Er zijn naast de debatten, portretten en documentaires volop (nieuws)verhalen op de website, app, radio en tv. De omroepen volgen o.a. de aanloop naar de verkiezingen, de dag zelf, de uitslagen en ‘de day after’.

Over de regionale publieke omroep
De regionale publieke omroepen brengen onderscheidende regionale journalistiek. De omroepen zien wat er in de regionale samenleving gebeurt, brengen nieuws, controleren de macht en dragen bij aan een sterkere verbondenheid in de regio. De omroepen bereiken met hun brede media-aanbod een groot en breed publiek. In Nederland zijn dertien regionale omroepen. In de provincie Zuid-Holland zijn er twee en in elk van de andere provincies is er één. De regionale publieke omroepen zijn: Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH, Omroep West, Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1.

7 Comments

  1. Zoals ik al vaker beaamde, ik kies voor die politieke partij waar vooral technologische deskundigen aanwezig zijn, met Prof Dr ING, of kunnen duiden dat ze bedrijfsmatig,over heel veel technologische kennis beschikken.

  2. Globaal 2.5 jaar geleden heb heel veel technologische informatie gegeven aan de Balie van Omroep Gelderland, en ze zouden er op terugkomen/neen.Maar ook de VVD-Rheden/Groenlinks/VVD Provincie Gelderland hr Smits/D66-Rob Jetten/VVD/Mark Rutte/Europees Parlement Nederland/Frans Timmermans/Tata Steel etc, inzake de ontwikkeling van Warerstof.Maar ook. via:YouTube. nl ITER/Wendel stein 7-x stellarator/Small Modular Kernfusie Reaktor en, die werken met zware waterstof-atomen, voor de nieuwe energiebronnen.En via:Kieskompas kan ik niet terugvinden.Ik kan mijzelf niet uitnodigen, maar ik zou wel voor die partij-voorzitters wilen staan, met mijn parate kennis inzake wat niet en kan in techniek.

  3. Enige Tweede Kamer lid,die enige exakte kennis bezit is de D66 Rob Jetten,en die het licht heeft gezien,dat we vooral moeten inzetten in nieuwe Energie-bronnen.Het is jammer dat Ronald Plasterk (Pvda) géén zitting meer heeft in de Tweede Kamer Fractie.En die heel weet over kernfusie-technieken.Daarom maakt het zo moeilijk te stemmen,op een Tweede Kamer Fractie,die héél veel technische kennis aanwezig is.Het is net een Grabbelton,van alles wat in de Komende Kamerverkiezingen.Maar ik maak we van mijn verworven Democratie’s Recht om te kunnen stemmen.En dat is vaak niet mogelijk in die zeer corrupte landen,omdat de zeer rijke Familie’s daar de dienst uitmaken,en tegenstanders laten verdwijnen,of uit een vliegtuig in zee laten vallen.En dat wetende dat vooral het(Katholieke achtergronden!) geloof daar ook de dienst uitmaakt.Met de woorden: in het hiernamaals zult U gelukkig zijn.N ben het liever nu wonende in de Provincie Gelderland.

  4. En weten die journalisten ook dat de netstroom kan uitvallen?.Via:youtube.nl MIT der Energiewende in den Blackout en Plotzlich Dunkel en Blackout-wie gut sind wir Auf Hessen ohne Strom vorbereitet? Duku. Geeft weer als de zuivere sinus van 50 hz zal gaan verlopen. En dat langs de bekende rivieren een Small Modular Kernfusie Reaktor binnen 5 jaar geplaats kan worden?(tik in) ITER/Wendel stein 7-X Stellarator:de nieuwe energie opwekking door fusie van zware waterstof atomen, geen kernafval. En ook dat er te weinig plekken zijn, voor stalling van de scootermobiel in opject en oa woningbouwcor. En dat geeft heel veel frictie’s inzake het aanschaffen vaak via WMO van scootermobiel berging. Via:scootmobielberging.nl de oplossing voor meer mobiliteit van de ouderen.En weten die Journalisten dat ook!ik vind dat als voormalig techneut niet terug via:Kieskompas.mijn advies is ook meer goed onderlegde Technische Tweede Kamer Fractie leden, die door zelfreflectie/bedrijfsmatige/maatschappelijke inhoud/over heel veel exakte kennis beschikken, en Journalisten welke polieke partij heeft die kennis in huis! Maar wel onderwerpen, die al 50/60 jaar geleden zijn uitgemolken, en in een nieuw jasje worden aangeboden aan de kiezers. Vanavond Debat via RTL 4 van de bekende politieke partijen.Maar het zal weer niet gaan over technologisch inhoudelijke oplossingen.(tik in) Boston Dynamics Robot:die heel veel taken kunnen overnemen:in de ouderenzorg/medische org oa gehandicapten(tik in) Waterstof Rijnstate Elst:een CEO die toekomst-visie bezit, om stroomnet uitval op te vangen door eigen energieopwekking, als eerste in Europa en weten die Kamerleden dat ook!.

  5. Vanavond weer een Debat onder de lijsttrekkers.En waar zal het weer overgaan, onderwerpen die 50/60 jaar geleden al zijn uitgemolken.Maar heeft die presentator ook kennis van de energie-bronnen, en ook de ontwikkeling van Waterstof,en dat het rijden met E-Auto’s en meer elektrisch gebruik een Blackout kan ontstaan.Via:ovmagazine.nl recente reaktie’s mijn ingezonden reaktie’s en via:Alle THEMA’S Duurzaamheid en zap naar Waterstof:Massa is Kassa en Duurzaamheid pag 2 Onze Energiehuishouding moet slimmer.En weet die presentator dat ook! via zijn vraagstelling!

  6. Gekeken vanavond naar de Debatten van RTL 4 ik ben totaal niet wijzer van geworden blijf nog steeds zwevende kiezer.vooral de ouderen zijn weer het mikpunt van de extra zorgkosten.Maar totaal niet dat de onze Land wordt verrabbezakt,door vooral de kosten van herstel,wat heel divers is:bushokjes/verkeersborden/tuinhekje worden kapot getrapt/de vernielzucht heeft enorme vormen aangenomen etc.Vooral het gebruik van Smart-phone’s achter het autostuur/en meer onzinnig gebruik als verkeersdeelnemer,worden mensen omver gereden en dat vertaalt zich in hogere ziekenkosten,en vandaar hogere premie betalingen.Onze zoon die werkt in de transport wereld ziet elke dag verkeersongelukken,auto-ongelukken,en auto’s op de kop liggen,zowel op de weg als in de sloot beland etc.En daar hoorde ik de politieke Kamerleden niet over.ik zelf ben 1.5 jaar geleden op mijn nieuwe E-Bike omver gereden,met alle gevolgen vandien de totale kosten van herstel maar ik bezit gelukkig Rechtsbijstand verzekering en al mijn investering van 10.000 euro voor mobiel te kunnen blijven en andere aanpassingen,wat met ongeval te maken heeft verhalen op de tegenpartij.Dus geef niet alleen de ouderen de schuld van meer zorgverzekerings-premie’s.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*